Shtoltse lider med Ida&Louise - Släpps På Internationella kvinnodagen!

I dag släpper Ida&Louise en superfin platta med egna tonsättningar av fem kvinnliga jiddischpoeter hos oss! Det är ingen slump att denna skiva släpps just i dag, på internationella kvinnodagen...

För hundra år sedan blomstrade jiddischkulturen och det fanns en stor rörelse av kvinnliga poeter som drevs av konstnärliga visioner. Ungefär samtidigt med Edit Södergran och Karin Boye. Deras verk föll sedan i glömska efter andra världskriget, men tack vare feministiska kretsar på 80-talet översattes de till engelska och en ny värld kunde ta del av poesin. Med Shtoltse lider (Stolta dikter) blåser Ida&Louise nytt liv poesiskatten och tolkar fem av poeterna i egna tonsättningar. Musikaliskt har Ida&Louise förhållit sig fritt med utgångspunkt i texterna och bortom musikgenrer. På albumet har duons symbiotiska sound utvidgats med stämsång, klockspel och cello. Här finns också en knastrig gammal ljudupptagning av poeten Rokhl Korn. Alla dikter står att läsa på engelska i konvolutet till skivan.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter