IRRBLOSS - SONGS FROM THE POETRY OF SIGNE AURELL • Maja Heurling & Ola Sandström

2019 släpptes albumet IRRBLOSS - TONSATTA DIKTER AV SIGNE AURELL  med Maja Heurling och Ola Sandström som samarbetat kring att tonsätta tretton av dikterna ur Signe Aurells diktsamling Irrbloss. Med anledning av stundande USA-turné släpps nu en EP med fyra nyinspelade dikter översatta till engelska framförda på kvartett.

Men allting började med en fotnot i en historiebok om Joe Hill. En doktorand i norra USA läste "någon borde skriva om Signe Aurell." Och Marcus Cederström gjorde just det. Han reste till Stockholm för att forska om Signe och hörde Maja Heurling sjunga på en Joe Hill-kväll. Efter spelningen fick han inte tag Maja, men letade upp hennes mailadress och frågade om hon var intresserad av en diktsamling, skriven av en svensk kvinna i Minneapolis 1919. Maja sa ja, och fick diktsamlingen i sitt knä:
"Det var som att få en skatt i händerna. Jag kände direkt att detta var något värdefullt som jag behövde förvalta." 
Och på den vägen är det!  

Signe (född 1889) är samtida med Joe Hill och belyser målande en tid som har många beröringspunkter med vår egen. Hennes historia om emigration är en helt annan än den vi fått genom fiktionens Kristina och Karl Oskar. Som en av 250 000 ensamfarande unga kvinnor under emigrantvågen korsar den unga svenskan Signe Aurell Atlanten för att starta ett nytt liv på en annan kontinent. I Amerika arbetar Signe som tvätterska och sömmerska medan hon också skriver glödande, metriska verser om hemlängtan och om kampen för social rättvisa och jämlikhet. Diktsamlingen Irrbloss ger hon ut på egen hand, på svenska, i Minnesota 1919.

Om två veckor åker Maja Heurling och Ola Sandström på tio dagars turné i norra USA tillsammans med violinisten Livet Nord och basisten Nate Gibson.

Maja Heurling - Sång och gitarr
Ola Sandström - Sång och gitarr
Livet Nord - violinquinton
Daniel Wejdin - kontrabas

Poesi: Signe Aurell
Musik: Maja Heurling and Ola Sandström
Arrangemang: Ola Sandström
Översättning: Maja Heurling, Anne-Charlotte Harvey och PhD Marcus Cederström (University of Wisconsin)
Medarrangemang: Maja Heurling, Livet Nord, Daniel Wejdin
Inspelning/editering: Daniel Wejdin and Livet Nord
Mix/Master: Johannes Lundberg
Omslag: Maja Heurling

STREAMA / LADDA NED
 

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter