Nobody Knows This Little Rose • Nina Åkerblom Nielsen

KAKACD008 • Release 20/10

26/9 Singel 1: Better Than Music
6/12 Singel 2: We Grow Accustomed To The Dark • Nina Åkerblom Nielsen & Sofia Livebrandt

Ladda ned bilder och svensk pressrelease genom att klicka på den. 
English press release is HERE!
 

Efter det svenska albumet ”Tid” som hyllats av kritikerna återvänder Nina Åkerblom Nielsen till den tonsatta poesin och ger sig i kast med Emily Dickinson.

Emily Dickinson är en förgrundsgestalt inom den amerikanska litteraturen, och levde under en era då det inte var självklart att kvinnor kunde ägna sig fritt åt konstnärliga uttryck. Än idag inspirerar hon kvinnor att hitta sin egen röst. Vissa beskriver henne som en tidig feminist, med en fot i ett samhälle tyngt av traditioner och den andra foten i en värld där nya infallsvinklar höll på att bryta igenom. 1800-talets Emily och nutidens Nina är två skapande kvinnor vars förutsättningar skiljer sig radikalt, men där finns också beröringspunkter. Nina har utgått ifrån den samtid som Dickinson levde i och därmed den musik hon med stor sannolikhet kommit i kontakt med och själv utövat. Där fanns de kyrkliga hymnerna, orgeln och pianot som hon spelade på, men även folkligare tongångar som spelades av hemmets tjänare. Nina har sjungit men också komponerat och givit ut kyrkomusik och flera körverk, och den delen av sitt konstnärsskap har hon här fogat samman med ett mer traditionellt singer/songwriter-uttryck med americana-känsla. En gammal tramporgel har fått spela en betydande roll i 7 av 8 sånger. Nina har även involverat den flickkör som hon leder för att ytterligare förstärka känslan av Emilys möjliga musikaliska influenser. Dikterna handlar om tro och tvivel, om förgänglighet och evighetshopp, om ensamhet och längtan.

Nina Åkerblom Nielsen – sång, piano, tramporgel, klockspel
Sofie Livebrant – sång spår 4
Greger Siljebo – violin
Isabel Blommé – cello
Martina Stenman – flöjt
Patrik Svanängen - gitarrer
Erik Ottosson – kontrabas
Fredrik Hempel – kornett
Axel Dahlin – tramporgel, munspel, althorn
Fredrik Lannemyr - barytonhorn
Magnus Lundmark – slagverk spår 1
Erik Nilsson – slagverk spår 8
Barnkör

Inspelning: Axel Dahlin och Nina Åkerblom Nielsen Mix: Axel Dahlin
Master: Claes Persson CRP Recording
Foto: Anna Hållams
Grafisk design och layout: Marie-Louise Weise Rekommenderade radiospår: 1, 4, 8
 

Låtlista / Lyssna

1. Better Than Music
2. Hope Is the Thing With Feathers
3. This World Is Not Conclusion
4. We Grow Accustomed to the Dark
5. Because I Could Not Stop for Death
6. If You Were Coming in the Fall
7. Will There Really Be a Morning
8. Nobody Knows This Little Rose

www.ninaakerblom.com
 

Singlar

SINGEL 1  |  
NINA ÅKERBLOM NIELSEN • Better Than Music
Poeten Emily Dickinson ägnade en stor del av sin tid åt att musicera, innan hon helhjärtat började ägna sig åt sitt skrivande. I den här dikten framgår det hur oerhört tacksam hon är för sin poetiska gåva. Här beskrivs ett transcen-dentalt ögonblick, något som är bättre än musik. En gudomlig inspirationskälla som hon inte vill dela med sig av till någon annan. 
Release 2023-09-26
SINGEL 2  |  
NINA ÅKERBLOM NIELSEN • Better Than Music!
På albumets andra singel får Nina Åkerblom Nielsen sällskap av sånger-skan Sofie Livebrant. Emily Dickinson vackra dikt We Grow Accustomed to the Dark beskriver hur vi människor anpass-ar oss till svåra situationer. Först famlar vi litegrann i mörkret. Sedan vänjer sig våra ögon och vi går rakryggade vidare.
Release 2023-10-06