Gränsland • Anna-Karin Andersson

KAKACD057 • Release 2023-04-28

7/3 Singelrelease: Skorsviken
11/4 Singelrelease: Strävaren

Ladda ned genom att klicka på bilderna. Vänligen ange fotografens namn: Martin Axelsson.
Cover Art: Emma Engström.

Gränsland - en karg och vacker plats fylld av mystik och gamla sägner. I gränslandet mellan Sverige och Norge hörs det magiska ljudet från hardangerfelan eka mellan berg och dal. Klart, stort och trolskt.
Gränsland är ett resultat av många års nyfikenhet, grävande i den norska folkmusiktraditionen och stor spelgläjde.

 
Gränsland är Anna-Karin Anderssons episka debutsoloalbum där hon bjuder in lyssnaren till sin egen musikaliska värld av skira och vackra klanger blandat med kärvhet och tyngd. Med ett unikt framåtdriv och en sanslös förmåga att leka med rytmik och frasering, blandas traditionella folklåtar från Norge och Sverige med egna kompositioner i passionerat solospel på hardangerfela och fiol. 
 
- Jag blev fullkomligt betagen av norsk folkmusik som student en gång i tiden och har sen dess fördjupat mig i framförallt hardingfelemusik från Setesdal i Norge. Det är en passion som aldrig tar slut. Albumet Gränsland handlar om det musikaliska gränslandet mellan svensk och norsk folkmusik, mellan tradition och komposition, och gränslandet inom mig som artist, säger Anna-Karin. 
 
Anna-Karin är musiker, kompositör och fiolpedagog. Hon har frilansat på fiol och hardangerfela i många olika konstellationer genom åren, bland annat med bandet Maine Coon trio. Trion blev utsett till Årets Nykomling av Lira Musikmagasin 2020 för albumet Kärv en. Anna-Karin är utöver sitt soloprojekt aktuell med nya duo ulvAkarin tillsammans med Jens Ulvsand. Hon är också en flitigt anlitad dansmusiker, håller låtkurser i svensk och norsk folkmusik samt är huvudlärare i fiol på folkmusiklinjen på Skurups folkhögskola. Genom åren har Anna-Karin fördjupat sitt solospel och komponerat mycket egna låtar. 

Format: CD / digitalt
Katalognummer: KAKACD057
Label: Kakafon Records
Distribution: Naxos Sweden
Instagram: https://www.instagram.com/annakarinanderssonmusic/
  
MEDVERKANDE  
Anna-Karin Andersson - fiol, hardangerfela
 
Inspelning och mixning: Felisia Westberg, Tambourine Studios, Malmö
Mastering: Markus Nilsson, Sunnanå Studios, Malmö
Foto: Martin Axelsson
Illustration och grafisk design: Emma Engström

Mer om Anna-Karin Andersson
Anna-Karin är uppvuxen i Gislaved i Småland och är från början klassiskt skolad violinist. Som tonåring upptäckte hon folkmusiken och har sen dess fördjupat sig i traditionsmusik från Sverige och Norge. Anna-Karin har studerat folkmusik på Malung och Bollnäs folkhögskola samt på Världsmusikprogrammet i Göteborg och har med detta i bagaget en stor genrebredd. Anna-Karin bor nu i Malmö och frilansar med olika konstellationer både i Sverige och internationellt. Hon är ofta anlitad som musiker och dansmusiker på Skånes fria kulturscener. Anna-Karin är huvudlärare i fiol på folkmusiklinjen på Skurups Folkhögskola, jobbar på Kulturskolan i Trelleborg, ger privatlektioner, håller låtkurser via Studieförbundet Bilda samt är kursledare på Korröfestivalens ungdomskurs.


Albumet är producerat med stöd från Statens Kulturråd.

Låtlista/Lyssna

1. Skorsviken (Singelrelease 7/3)
2. Pols efter Ola Elven
3. Springleik
4. Gränsland
5. Rammeslått II
6. Drömmaren
7. Morgenlys
8. Kommen fra Kongsvinger
9. Kärv en
10. Polsdans efter Martinius Helgesen
11. Bestelanden
12. Polska från Eda
13. Strävaren (Singelrelease 11/4)
14. Griffenfeldt

DIGITALT
KÖP CD

 

Promotion

Christina Glaeser
Tel: 0739479851
Mail: christina.glaeser@gmail.com

Live

29/4 Malmö
4/5 Växjö
20/5 Teater Aftonstjärnan, Göteborg
2/7 Delsbo

SINGEL 2 | SOLODEBUT!
ANNA-KARIN ANDERSSON • STRÄVAREN
Med soloalbumet Gränsland trollbinder Anna-Karin lyssaren med sitt passionerade spel på hardangerfela och fiol. Norsk och svensk folkmusik tillsammans med hennes egna kompositioner. Anna-Karin tar med lyssnaren till en egen musikalsik värld där hon varsamt och självsäkert undersöker gränslandet mellan traditionell och nyskriven musik. Anna-Karins komposition Strävaren är hennes andra singel från albumet Gränsland som släpps 28/4.
STREAMA/KÖP 
Release 2023-04-11
SINGEL | SOLODEBUT!
ANNA-KARIN ANDERSSON • SKORSVIKEN
Gränslandet är en karg och vacker plats. Fylld av mystik och gamla sägner. Om du lyssnar riktigt noga kan du höra hardangerfelans magiska klang mellan bergen. Kall, klar och trolsk. Skorsviken (trad.) är den första singeln från debutalbumet Gränsland där Andersson trollbinder lyssnaren med Norsk och svensk folkmusik tillsammans med hennes egna kompositioner. Release 28/4!
STREAMA  
Release 2023-03-07