14 visor på fastande mage
• Gunnar Källström & Fridens Liljer

KAKACD001 • Release 2010-08-23

Ladda ned bilder genom att klicka på dem.

Recensioner

Sundsvalls Dagblad 
Betyg: 4/5

14 visor på fastande mage är en frisk blandning av visor, jazzig swing, bonnig buskis och vemod. Vissa låtar balanserar på linjen till att vara teater istället för musik, kanske en barnteater på marknaden i någon småländsk liten by på Barnen i Bullerbyn-vis, men så fastnar en rad eller ett rim i huvudet igen och man vill både dansa och sjunga med i musiken. Här finns tydliga referenser från stora svenska visartister som Cornelis vreeswijk och Fred Åkerström men kanske framför allt Allan Edwall. Det är sagor, politik och dans blandat i en och samma gryta, och den smakar gott. Låtarna må spreta åt olika håll, den ena en träskodans i bondgårdarna på 30-talet och nästa; världens alla orättvisor nersköljda med ett glas rödvin i sommarnatten. Men i sista låten binds säcken vant ihop. Nästa gång jag visslar med i 14 visor på fastande mage kommer det att vara av egen lust och inte för att recensera en skiva.
– Sofia Gustafsson 2010-07-24


IKON1931

Fjorton bevis på hans elegans (2010-09-27)
Smålänningen är tillbaka med sin kanske bästa platta. Som titeln antyder är det fjorton nya låtar där det lekfulla uttrycket kombineras alldeles utmärkt med allvarliga undertoner.
 Kära Vän (Visa Till Ett Apatiskt Barn) är skivans starkaste stund. Sorgen över Sveriges, ibland, fruktansvärda bedömningar över människor från andra länder står ut mellan raderna. På ett helt annat sätt blir man fångad i Kaffegök Hemma Hos Brittas Moster och Brännvinsskåpet där de många orden och det lömska svänget får mig på ett stadigt bra humör. Gunnar Källström är en originell fläkt i den svenska vistraditionen och på denna nya skiva finns ytterliggare fjorton bevis på hans elegans.
– Roger Bengtsson 2010-09-27


Betyg: 4/5

Gunnar Källström är en helt unik artist. Det finns ingen som på hans självklara sätt slungar sig mellan tjofaderittan till vemodigt mörker. Ingen låter som han. Det är vardagsberättelser ofta med en känsla av osannolikhet och massor av humor. Men även tänkvärt och allvar. Frågan är om inte detta är hans tyngsta album hittills, av totalt fyra. Även om det är marginellt när man hör sånger som Tjena Charlie, Humlan från Kumla och Lullet och Elvira. Fantastiska, hisnande historier. Som vägs upp av mörkret i den fiolbeströdda Nu slår en blomma ut och Kära vän (visa till apatiskt barn). Ännu ett makalöst album och han har hittat ett alldeles eget rum inom svensk visa.
– Dennis Andersson 2010-08-20

Låtlista / Lyssna

1. Tjena Charlie

2. Brev från Dawit

3. Humlan från Kumla
4. Kära vän (visa till apatiskt barn)
5. Nu slår en blomma ut
6. Lullet och Elvira

7. Balladen om nåd
8. Kaffegök hemma hos Brittas moster
9. Bara jag

10. Brännvinskåpet
11. Visa till dig och mig
12. Alba
13. Kärleken kom som en åsna
14. Mor


www.gunnarkallstrom.se