Allt skägg är hö •
Gunnar Källström och de praktiska husgeråden

KAKACD010 • Release 2012-04-10

Ladda ned genom att klicka på bilden.

Recensioner


Hallands Nyheter
Betyg: 4/5


Roligt sväng med mindre kompband

Det sägs att Gunnar har blivit allvarligare och tydligare lyfter fram sina Cornelisinfluenser. Visst, samba på svenska och svängiga, humoristiska valser om kråkor och begravningar ger de associationerna. Ändå känns mycket igen från de fem tidigare plattorna – personer (Charlie & Lullet), miljön (småländska vedspisar), tjofaderittan-scatsång ("Födelsedagspolska") och Django-jazz ("Serenad"). Dessutom liknar countrydängan "Döden äter persikor", av Bastukvintettenkompisen Joachim Schmidt, mer Alf Robertson.

Bandet Fridens Liljer är minskat från sju till tre musiker och gästerna är färre än vanligt. Det tajtare kompet gör att sången ibland låter svajigare än med en slamrigare bakgrund. Samtidigt är det skönt med en personlig röst. Av Källströms tio texter till 13 låtar har fem melodier denna gång skrivits av den skicklige gitarristen Martin Olsson. Hoppas att den absurda enminutaren "En vanlig dag på gymmet" spelas på Falkenbergs visfestival 6 juli, komplett med smittande skratt.


– Martin Erlandsson 2012-04-11Meny (Nerikes Allehanda)
Betyg: 4/5


Gunnar Källström, den frejdige musikvagabonden med rötter i Göteborg, är tillbaka. Den här gången med en annorlunda klangbotten än den hotjazz som han och gruppen Fridens liljer så länge odlat och förädlat. Djangoriffen finns där, men de burleska ordlekarna och skojsigheterna har tonats ner. Nu vilar hans texter i mjukare bädd, gärna i valstakt och en och annan samba i Cornelis anda.

Kompgruppen Fridens liljer har lite obegripligt krympts till den mindre ensemblen De praktiska husgeråden. Spelar ingen roll, för det är en samling skickliga musikanter han omger sig med och som obehindrat fixar de genrer som Källström kastar sig mellan.

Det finns ett mörkare anslag som redan slogs an på "Prästens kråka" 2009. Döden, en begravning, ett självmord finns där. "Vartenda jobb betyder avsked, vartenda möte ett adjö", sjunger Källström i utmärkta Samba in absurdum. Det är träffsäkert och dynamiskt. Ja, banne mig, det är poesi.

Bästa spåret: Jag väljer "Nu lägrar sig mörkret" om Sven och hustruns gamla trasmattor.


– Magnus Börjesson 2012-04-11

Låtlista / Lyssna

1. Kråkan satt högt opp i päronaträt

2. Konsthistoria
3. Samba in absurdum

4. En vanlig dag på gymmet
5. Nu lägrar sig mörkret
6. Ruska runt

7. Födelsedagspolska
8. En visa om hjärtats veka natur
9. Sonett till dig via Göran Sonnevi
10. Döden äter persikor
11. Serenad
12. Begravningen
13. Till en knepig vän


www.gunnarkallstrom.se