ORIGO • Kaja

KAKALP004 | KAKACD033 • Release 2019-03-01

• 1/11 Singelrelease: Tram No.9
• 15/2 Singelrelease: Irrfärden
• 1/3 ALBUMRELEASE för ORIGO!

Ladda ned pressbilder och omslag genom att klicka på nedanstående bilder.
Snart kommer även en pressrelease!

Origo är en hyllning till livet och döden, resan och evigheten. Trion Kaja, som nyligen fyllt tonåring, låter här sin särpräglade och personliga musik få rymma ett brett spektrum av känslouttryck i en kreativ mix av olika influenser.

Fem år efter senaste albumet Tre Trappor Upp kommer nu Origo. Mycket har hänt sen sist. Rötterna i Klezmer och annan östeuropeisk folkmusik finns fortfarande där men grenarna sträcker sig allt vidare. På nya albumet låter sig Kaja influeras av pop, afro och electronica. Originalsättningen fiol, dragspel och kontrabas gästas av synthbas, slagverk, kalimba, flygel, live-elektronik och saxar (både såna man klipper med och instrumentet)! En tolv minuter lång svit samsas med en Vals till döden, en dramatisk irrfärd, livsbejakande afrobeat och en spårvagnsresa i niotakt. Allt i ett utvidgat filmiskt ’kammarsound of Kaja’.

Kaja har sedan starten 2005 mött olika musiktraditioner med nyfikenhet och med en intuitiv djärvhet skapat musik med överraskande vändningar och en fulladdad dynamisk bredd. Tre album har släppts i eget namn, samt Midvintervaka i samarbete med gruppen Tetra. Kaja har turnerat världen över, samarbetat med poeter, konstnärer och vissångare samt gjort musik till film och teater.

Livet Nord – Quinton (femsträngad fiol) och sax
Camilla Åström – Dragspel och flygel
Daniel Wejdin – Kontrabas och synth

Gästmusiker:
Lisen Rylander Löve – Tenorsaxofon, kalimba och live-elektronik
Lise-Lotte Norelius – Slagverk och live-elektronik
Daniel Ögren – Synth och shaker

Inspelad på Aggers Hus, Stallet i Granhammar och Örebro Kulturskola.
Mixad och samproducerad av Daniel Ögren, Tasbäck Studio.
Mastrad av Classe Persson, CRP Mastering.
Omslag av Sofia Sjögren.
 

Recensioner

Svindlande resor

FOLKMUSIK. Det handlar om värme och innerlighet. Det går, för att använda det slitna ordet, att känna sig inkluderad. Det är ingen tung resa, trots de svåra ämnena om livet och döden. Den är stundtals både lätt och lekfull, skriver Bo Bjelvehammar om Origo med trion Kaja.

De små kråkfåglarna låter sig ofta höras, särskilt på kvällarna, när de ska inta sina platser för natten i de särskilda träden. Kajor är pratsamma och de härmar gärna. Det latinska namnet är Corvus monedula, det senare ordet syftar på lusten att stjäla glänsande föremål, en rak översättning är myntätare.
En av medlemmarna i musiktrion Kaja, Livet Nord, skriver så här:

”Kajan, fågeln, gillar sånt som glimmar och är allätare. Även en social fågel som kommunicerar med läten och som lever på många platser. Stad, landet, klippor vid havet. Det är lite som musiken vi gör. Den hämtar inspiration från alla håll och samlar på sånt som glimmar.”

Det är sant, gruppen Kajas dörr är inte halvöppen, den är vidöppen för olika musiktraditioner, med nyfikenhet, generositet och ett stort musikaliskt mod tar de sig an uppslag och influenser från skilda håll. Det finns som tidigare stråk från östeuropeisk musik, men nu låter de sig även inspireras av pop, afro och electronica.
Trion består av Livet Nord, Camilla Åström och Daniel Wejdin och originalsättningen är fiol, dragspel och kontrabas. Trion är nu förstärkt med gästmusiker, Lisen Rylander Löve, Lise-Lotte Norelius och Daniel Ögren, särskilt slagverk och live-elektronik får den musikaliska dynamiken att växa och bidrar till att det stora flödet av influenser griper in i varandra.

Kaja tar oss med på en resa, där vi möter de rutiner och förutsägbarheter, som livet innehåller, men vi får även vara med om vändningar och  överraskningar. Stämningen kan variera från elegi till vemod och en suggererande resa mot livets ursprung, origo.

I allt finns ett fruktbart växelbruk och tilltalande skiftningar. En lyssnare omsluts av värme och innerlighet. Det går, för att använda det slitna ordet, att känna sig inkluderad. Det är ingen tung resa, trots de svåra ämnena om livet och döden. Den är stundtals både lätt och lekfull. Det är nyskriven musik och tonsatt poesi.
Omslaget till albumet uppvisar ett collage, kreerat av Sofia Sjögren. Utsökt och vackert!

- Bo Bjelvehammar / Magasin Opulens 4/3 2019

(Kakafons rättelse: Det är ingen poesi på den här skivan)
LÄNK: www.opulens.se/

Suggestiv trio

Sättningen violin, dragspel och kontrabas är rätt vanlig, men det går att ta många helt olika vägar med de instrumenten. Det Kaja gör på Origo är ofta suggestivt, men här finns också ofta ett starkt fokus på vackra melodier. Basisten Daniel Wejdins Vals till döden är rent ljuvlig, och stundtals smälter fiolen och dragspelets ljusare toner nästan samman. Stains med sin repetitiva fras och långsamma volymstegring känns som hämtad ur en filmscen, och Irrfärder har en klockren titel – med sin skeva melodi över en stadig och ganska snabb puls ger den verkligen intrycket av någon som är på väg någonstans utan att riktigt hitta rätt.

Trion bygger ut sin sättning här och där genom några gästspel, bland annat ett saxofonsolo i en låt och lite diskret elektronik, och i den avslutande trespårssviten sätter sig dragspelaren Camilla Åström vid flygeln. Även här finns en klart filmisk känsla, särskilt i den första delen, och Livet Nords violinspel är både skirt och skört.

- Rasmus Klockljung / Lira #1 2019

LÄNK: www.lira.se/skivrecension/origo

Världsmusik

Kaja mixar romsk fioltradition, klezmer, tangokänsla, musettevals och östeuropeisk folkmusik på samma eleganta och personliga sätt som alltid. Med återhållen längtan och passion och en distinkt punch i rytmen även i långsamma låtar.

Fiolen, dragspelet och kontrabasen smeker och snörtar fram de melodistinna låtarna, där "Irrfärden" och "alla vi" danslar lätt på fötter, medan "Vals till döden" och delar av "Infinitus"-sviten bärs fra malvarsamma och nedtonade.

På ett par spår dyker kompisar in med live-elektronik, sax, synth och rytminstrument. Det hade varit kul med ett helt Kaja-album fullt av sådana grupparbeten.

- Alexander Agrell
 

Djupverkande klezmer med smakfulla tillsatser – Origo av Kaja

Beroende på hur man räknar kan detta sägas vara femte fullängdaren från en grupp, vars egenartade och karismatiska sound tagit dem långt, faktiskt ända bort till Sydkorea. Jag har sett trion live minst tre gånger, senast med gäster i Göteborg en regnig lördag då de framförde merparten av materialet ur Origo. Fram tills för några år sedan hade de också sin bas i Göteborg. Musikaliskt har de sina rötter i klezmer och annan melankolisk folkmusik från Östeuropa. Korsbefruktningen av kammarmusik och instrumentala folkliga tongångar, har lett till att de kunnat uppfinna ett eget vidsträckt revir. På nya albumet har man införlivat gäster , vilket enligt pressutskick resulterat i att deras spektrum blivit än bredare, genom att fragment av pop, afro och electronica plockats in. Ska inte invända mot påståendet, istället kungöra hur otroligt diskret denna utvidgning skett.

Origo har storstilade anspråk som ändå har täckning. Enligt uppgift är skivan en hyllning till livet och döden, resan och evigheten. Trion avlöser varandra i skrivandet och deras enormt genomarbetade kompositioner suger sig verkligen fast. Kaja som blivit tonåring, består av Livet Nord på Quinton ( =femsträngad violin), Daniel Wejdin på kontrabas samt dragspelaren Camilla Åström (även piano). Dessutom ägnar de sig åt handklapp.  Trion assisteras på fyra låtar av gäster. Spelas då bland annat på saxofon, kalimba, synth och percussion. Ansvariga för denna varsamma integration är jazziga Lisen Rylander Löve, Daniel Ögren och Lise-Lotte Norelius. 

Av trions medlemmar har jag mest hört Livet Nord (fenomenala New Tide Orquesta, Beches Brew mm). Hon är en driftig entreprenör som tillhör grundarna av Kakafon.Records med säte i Siljansnäs. Wejdin har ingått i Räfven och El Perro, medan Åström  ackompanjerar visartister och ingår i världsmusikprojekt. I deras vidsynta mix mellan  tradition och förnyelse kan alltifrån tango till fransk vals och stillsam ambient höras. Det är så originellt och betagande att jag närapå beslöt mig för en fullpoängare.

Origo  börjar med pizzicatospel jämte utdragna molltoner på dragspel. Omgående skruvas tempot upp för att därpå sjunka in i en småjazzig fas. I denna fascinerande metamorfos hörs i förgrunden kalimba som Lisen Rylander trakterar. Vals till döden är ett mästerverk signerat Wejdin, ett stycke som skulle lämpa sig förträffligt på begravningar. I en kolossalt vacker melodi gnider stråken omsorgsfullt över strängarna. Denna imploderande vals ruskar om lyssnaren. Irrfärden kombinerar rytm och harmonik på ett förbluffande sätt. En magnifik låt som bär på påtaglig melankoli. Steget är inte långt till det berömda soundtracket från Zigenarnas tid. Diskant och bastoner flätas raffinerat samman. Inte det minsta förvånad över att den valts ut som singel.
Stains har ett tema som ständigt upprepas. Återigen uppstår filmiska associationer i ett pågående flöde. Bas-Daniel har fått till en utsökt melodi, vars kännetecken är drypande vemod parat med en känsla av smärtsam förlust.  Trion avrundar elegant med en tredelad svit, en svit vars intro har så mycket molltoner i sig som det överhuvudtaget går att uppbringa. Ödesmättat är sammantaget bara förnamnet på denna svängiga kammarmusik. Noterar  en aura av vördnad inför livets glädjeämnen och sorger.

Musikälskare som inte till vardags umgås med fiol och dragspel – grundbultarna i melodibygget, kan behöva en inslussningsperiod. När ni har vant er “riskerar” ni att bli beroende. Det här är nämligen en lika delikat som suggestiv skiva från en ytterst samspelt, gränsöverskridande treenighet. Gästerna kompletterar utan att rubba balansen i kärnan.

- Mats Hallbrg / Kulturmagasinet Kulturbloggen

LÄNK: https://kulturbloggen.com/?p=123951

I RADIO

Om ALLA VI
Även om de alltid varit lekfulla och personliga så säger jag ändå att nu släpper de sargen och skär stilfullt in i nya influenser och ljudvärldar. Som här i tre ljudvågor. Efter varje andhämtningsparti så växer den till något större och vildare. - Esmeralda Moberg, Klingan 2/3 2019

Om STAINS
Tillbaka till Kajas album Origo som bjuder på en hel del filmiska stämningar. Men så vitt jag vet har ingen använt musiken än. Så passa på att blunda och skapa den film som passar allra bäst till Stains.
- Esmeralda Moberg, Klingan 2/3 2019

 

LIVE

Releasekonsert på Kronhuset (Gbg) 15/3

"En filmisk ådra med inslag av längtan och lidelse är ofta närvarande. Det intuitiva samspelet är förbluffande. Oavsett aviga rytmer och dito takter uppstår teman som trollbinder."
- Mats Hallberg, Kulturbloggen mars 2019

Konsert på Viktoria (Malmö) 10/10
"Kaja har känslighet, kraft och passion... Låtarna med sina starka, sångbara och vackra melodier är harmoniska och liksom avrundade, men samtidigt fulla av känslor. Samma låt kan pendla mellan upphetsat driv och stilla romantiska stunder. Instrumenten flätar sig kring varandra i diverse listiga stämmor, musiken känns luftig och tätlimmad på samma gång.”
- Alexander Agrell, Sydsvenskan 11/10-19
 

LÅTLISTA/LYSSNA

1. Alla Vi
2. Vals till döden
3. Intro
4. Irrfärden
5. Stains
6. Tram No 9
7. Infinitus: Silentium
8. Infinitus: Cursus
9. Infinitus: Peracito

LYSSNA/KÖP DIGITALT HÄR!

Live

8/3 Leksandsstolen, Siljansnäs kl.18 (afterwork/mingel 17-20)
9/3 Orsa, Missionskyrkan, kl.15
14/3 Sthlm, Stallet, kl.19.30 (Dubbelkväll med Ida&Louise)
15/3 Nossebro ,Café Crossroad, kl.18.30 (Jonathan Larsson vik för Camilla)
16/3 Gbg, Kronhuset, kl.19.30 (Dubbelkväll med Ida&Louise)
23/3 Umeå, Kafé Station kl.19
18/5 Gerlesborgskolan, Hamburgsund kl.19.30

PRESS/KONTAKT

BIG IS PROMOTION
Birgitta Haller
PHONE: +46 739 84 77 86
POST: STORA GUNGANS VÄG 6A
           122 61 ENSKEDE
VISIT: KRUKMAKARGATAN 34A
           118 51STOCKHOLM
MAIL: birgitta.haller@bigispromotion.se
WEBB: www.bigispromotion.se

SINGLAR

SINGEL-släpp 15/2: IRRFÄRDEN!

Det surrade av myggor utanför det vackra lilla kapellet, långt ute i skogen, där musiken för första gången spelades. Då, i sin linda, kallades den Gunghästen, ett namn som passade ganska bra in på de milslånga slingriga grusvägarna vi hade åkt i timmar för att komma till Långselet. Sedan dess har musiken rest vidare. För ett år sedan spelades den in i ett gammalt stall intill folkskolan i Granhammar, på Närkeslätten. Ett mörkare parti föddes i stallet där ett dramatiskt fiolsolo senare skapades i Siljansnäs. Ett år efter sin premiär i Långselet döptes den till Irrfärden och nu släpps den som Kajas andra singel från kommande albumet Origo (släpp 1/3)! Musik: Camilla Åström. Arrangemang av Kaja.
LYSSNA OVAN!
 

SINGEL-släpp 1/11 2018: TRAM NO 9!
Den 1 november släpps den första singeln Tram No.9 från Kajas kommande fjärde album ORIGO! Här har Kajas originalsound utvidgats med gästande Lise-Lotte Norelius på Live Electronics och slagverk. Därtill utlovas handklapp och saxklipp! Tram No.9 är en hyllning till humanismen, med en förhoppning om en bättre och mer jämlik värld. Så låt oss mötas på 9:ans spårvagn någonstans mellan Angered och Kungssten, och börja i all enkelhet med ett ”Hej, hur mår du?” Kanske ta ett stopp på Café Hängmattan den 1/11 och höra Kaja live…
RADIOEDIT/SINGEL VERSION

Recension i SONGLINES: