PAPERBIRD • Livet Nord

solodebut!
KAKACD058 • Release 5/5 2023!

• Singelsläpp 21/10: Suddenly She Passed By 
• Singelsläpp 3/2: The Angry Girl
• Singelsläpp april (TBA): Solace

Mer info, skivomslag och pressblad kommer snart!
Ladda ned bilderna genom att klicka på dem.
Var god ange fotografens namn vid publikation: Daniel Björneke Wirgård

Hon har turnerat jorden runt med New Tide Orquesta och Kaja, varit verksam i minst tjugo grupper och en mängd dans- och teaterföreställningar samt medverkat på minst 60 album. 2015 utsågs hon till ”Årets Artist” på Folk- och världsmusikgalan. Nu släpper Livet Nord sitt första soloalbum 
Paperbird laddat med musikaliska influenser från olika håll och 18 prominenta gästmusiker.


Det började med poetisk lekfull cirkusföreställning om en liten flicka som sörjer en död fågel. Violinisten Livet Nord skrev musiken och medverkade tillsammans med parakrobaten Signe Veinholt, som också skapat föreställningen, samt clownen Karin Svensson. I en av scenerna viker Livet en pappersduva som tröst åt den sörjande flickan. I processen med albumet har fågeln sedan fått följa med men ersatts av en koltrast. Efter att ha läst om symbolik hos olika fåglar och fastnade Livet för koltrasten. Den sägs komma med dödsbud men den står också också för tröst, mod, optimism och glädje. Den är en försvarare av det som är värdefullt i livet. Så tog en origami-koltrast form och albumet fick namnet Paperbird.

Under projektets gång har Livet, Signe och Karin djupdykt i ämnet död och sorg. Delat tankar, berättelser och erfarenheter och laborerat med olika sceniska uttryck. Musiken har komponerats med inspiration av samtalen och lekfullheten på scengolvet under repetitionerna. Kompositionerna speglar en del av Livets musikaliska ryggsäck, hennes nyfikenhet och vurm för att låta olika uttryck och musikstilar få dela rum. Vemodig Tröstepolska möter energisk ettrig minimalism, smäktande stråkskog, festmusik i sjutakt och sprudlande cirkusvals med extra allt.

Albumet avslutas med en egen tidigare tonsättning av Stig Dagermans dikt Nu slår en blomma ut inspelad 2015. Den kändes självklar att ha med efter att Livet läst historien om Sadako Sasaki som låg sjuk av strålning efter Hiroshima-bombens fall. Om hon lyckades vika ettusen origami-tranor skulle önskan om att bli frisk och att kriget skulle ta slut gå i uppfyllelse. Tyvärr dog hon men hennes minne hyllas årligen då barn från hela världen skickar papperstranor för hälsa och fred till en staty av Sadako. Dikten skrevs efter Hiroshima. 

Medverkar gör, förutom Livet själv, arton handplockade musiker, vilka alla med sin högst personliga röst har bidragit med färg och ton.

MEDVERKANDE
Livet Nord - fioler, sång, kalimba, midiinstrument
Nils Berg - flöjt, tenorsaxofon, basklarinett (3, 10)
Jonas Knutsson - sopransaxofon (9, 10)
Ruhi Erdogan - trumpet (3, 7, 8, 9, 10)
Henrik Cederblom - mandolin/banjo, elgitarr
Johanna Dahl - cello  (6,11)
Camilla Åström - dragspel (1, 7, 8, 10)
Lisa Långbacka - dragspel (4, 11)
Johan Olsson - dragspel (9)
Daniel Wejdin - kontrabas (samtliga med bas)
Jonatan Ahlbom - tuba  (2, 7, 9, 10)
Ebba Westerberg - virveltrummor, slagverk  (10)
Robert Svärd - cajun, slagverk (3)
Moa Danielsson - bulgarisk tapas, cymbaler (9)
Mikael Broström Eric - kyrkorgel (8)
Klas-Henrik Hörngren - Keyboards
Sofia Sandén - sång (5)
Johan Testad - sång (5)
Klara Goliger - Wurlitzer, biljud (1)
Per Störby Jutbring - midipiano editor (2)

Musik och arrangemang: Livet Nord
Inspelning och editering: Livet Nord
Mixning: Klara Goliger (spår 1-10), Johannes Lundberg (spår 11)
Mastering: Hans Olsson
Foto: Daniel Björneke Wirgård
Styling: Nonno Nordqvist / Livet Nord
Artwork/omslag: Susanna Haverinen
Origami: Mio Nakamura | Origami Japonica

Inspelad i Siljansnäs, Rimbo, Stockholm, Malmö, Göteborg, Leksand, Järna och Oslo 2021-2022 av Livet Nord och de flesta av musikerna som medverkar på albumet. Dragspel på spår 1, 7, 8 och 10 har spelats in av Joakim Fritzner (Sonya Studios, Gothenburg). Tuba på spår 2, 7, 9 och 10 har spelats in av Per Brehmer (Oslo).

Melodin på spår 3 är en traditionell barnvisa från Jugoslavien, U budimu gradu.
Spår 11 är en tonsättning av Stig Dagermans dikt Nu slår en blomma ut. Spåret består av en inspelning från 2015, gjord av Johannes Lundberg (Konstepidemin) och har fått bli ett bonustrack på detta album.

SKA DET VARA SÅHÄR??!
Musiken är skriven under 2021 till föreställningen Ska det vara såhär??! som skapats, regisserats och producerats av Signe Veinholt. Trailer till föreställningen.
Boka föreställningen via scenkonstportalen.
 

Låtlista/Lyssna

 1. Suddenly She Passed By (5:11)
 2. The Angry Girl /Arga flickan (2:41)
 3. Hide And Seek / Kurragömma / U Budimu Gradu (2:36)
 4. Wonder Waltz / Väskvalsen (TBA)
 5. Solace / Tröstpolska (TBA)
 6. Paperbird (2:51)
 7. Reminiscence Waltz / Minnesvalsen (3:42)
 8. Bye Bye Bird (4:54)
 9. Elvis Elvis (3:27)
10. Reminiscence Waltz Final (1:59)
Bonusspår:
11. Nu slår en blomma ut (3:50)

Mer info om Livet:
www.livetnord.se

Promotion

Peter Holmstedt
Tel: +46 708 79 02 10
Mail: peter.holmstedt@telia.com
 

SINGEL 2  |  SOLODEBUT!
LIVET NORD • THE ANGRY GIRL
The Angry Girl är kraftmusik, en nyårslåt om ilska, sorg och hopp. En uppmaning om att stå upp för det som betyder något och veta när det är nog. The Angry Girl handlar också om att kunna gå vidare efter att ha förlorat någon, att kunna se ilskan och sorgen gå hand i hand och försvinna bortom bergen, att börja om. The Angry Girl är den andra singeln från debutalbumet Paperbird som släpps i vår.
Livet Nord – musik, arr, violiner, piano 
Daniel Wejdin – kontrabas
Jonatan Ahlbom - Tuba
Per Störby Jutbring - midi piano editor

Release 2023-02-03
SINGEL 1  |  SOLODEBUT!
LIVET NORD • SUDDENLY SHE PASSED BY
Plötsligt gick hon förbi, flickan med den stora röda väskan. Vad har hon i den? Och vart är hon på väg? I våras var det urpremiär för scenkonstföre-ställningen Ska det vara såhär??! (av och med akrobaten/scenkonstnären Signe Veinholt) som Livet Nord skrivit musik till. Efter 25 år som frilansmusiker gör hon sin solodebut på album med musiken ur föreställningen. Suddenly She Passed By är den första singeln från kommande albumet Paperbird som släpps i vår. Livet Nord – musik och arrangemang, violiner, klaviaturer, Camilla Åström – dragspel, Daniel Wejdin – kontrabas och Klara Goliger – Wurlitzer, diverse biljud, mixarbete. 
STREAMA/KÖP  
Release 2022-10-21