Sånger att brinna till
Jonathan Hilli

KAKALP005 • KAKACD041 • Release 2020-10-23

Jonathan Hilli mottog Manifestgalans utmärkelse Årets visa för sitt förra album Jordsånger 2019! Nu kommer uppföljaren Sånger att brinna till som både vinyl och CD.

Omslag, pressrelease och pressbild laddas ned genom att klicka på dem.
Foto om omslag: Sara Teimouri

Vildvuxna visor och utbrytarkonst i musikform

Han har beskrivits som en framtidens viskonstnär och belönades med Manifestpris för
debutalbumet Jordsånger (2018). Nu släpper Jonathan Hilli uppföljaren Sånger att brinna till med tio vildvuxna visor och utbrytarkonst i musikform.


Jonathan Hilli är en prisbelönt finlandssvensk sångare, gitarrist och låtskrivare. Expressionist, målare i ord och toner. Hans sånger kännetecknas av tätvävda textrader och uttrycksfulla arrangemang. Han är även verksam som teatermusiker och gitarrist i folk-rockgruppen WoodsFolk och indie-visgruppen Slaktarn och Soldanspojken.

Materialet till Sånger att brinna till skapades som avledning under perioder av uppbrott och förnyelse. När bubblor spruckit, vid sista sorti på en teaterscen, avslutade studier, efter albumdebuten, ett nytt land... Utbrytarakter ur tomhetskänslorna, tröstesånger på språng mot förnyelse. Arbetet i studion har varit som att jobba med en oljefärgsmålning där också de medverkande fått stort utrymme att måla med sina färger och bryta ny mark berättar Hilli.

Sånger att brinna till är vårdslöst punk-tango, sammetsdraperichanson, musettedragspel, stumfilms-avantgarde. Det är cellohårdrock, världsmusikrytmer, undergångstoner, saxofonglädje, sirliga stråkarrangemang, rockabilly soptunnetrummor och dödsföraktsbalkan.MEDVERKANDE
Jonathan Hilli – sång, gitarr och kör
Juho Kanervo – cello
Larisa Ljungkrona-Mönttinen – dragspel
Thea Åslund – fiol, tamburin, kör
Sten Källman – sopransax, tenorsax
Vegard Lauvdal – trummor och slagverk
Martin Olsson – kontrabas, wagnerbas, elbas, gitarr och kör

Inspelad på Nobelstudion mars 2019 och Bunkern studio 22 oktober 2019.
Inspelad, producerad och mixad av Martin Olsson.
Mastering av Marcus Cederlöf (Kulturkomplexet Gussjölov).
Foto och Omslag av Sara Teimouri.


Sagt om Jonathan Hilli

…Man undrar och rycks med. Sången börjar experimentellt utforskande bland disharmonier och skavande klanger. Efterhand landar tonen och texten harmonisk i poesin, i traditionen…//…utforskar ständigt texten och musiken. Fantiserar, experimenterar, musicerar inlyssnande i samklang med den egna rösten, gitarren och sina medmusikanter. Han leker med röstens böjlighet och färger utan att ställa sig i vägen för gestaltningen och aldrig på bekostnad av traditionen. Han är en framtidens viskonstnär”
- Motivering Hanne Juul-stipendiet 2020

”När Jonathan takt för takt tar sig fram genom sin egen musik blir det nästan som att föda barn. Det gör vansinnigt ont och man vill bara komma därifrån. Men när man väl är igenom smärtan ligger det plötsligt ett helt värnlöst spädbarn på ens bröst. Någon som man inte kan låta bli att älska”
- Maria Lagergréen Västlund / Lira 2018


INFO
Artist: Jonathan Hilli
Titel: Sånger att brinna till
Releasedatum: 2020-10-23
Format: LP / CD / digitalt
Skivnummer: KAKACD0041, KAKALP005
Label: Kakafon Records
Distribution: Naxos Sweden
Rekommenderade radiospår: Sånger att brinna till (4:11)
                                                   Rhododendron (3:42)
                                                   Jag behöver dig här (4:20)

Hemsida: www.facebook.com/jonathanhillimusik

 

Brev till dig som lyssnar

”Vi sjunger för att glömma, vi sjunger för att komma ihåg”

Att skriva en sång är att frångå superpositionen, där allt ännu är möjligt. Där kvarkarna dansar vilda med obestämda roller. Startpunkterna florerar fritt och frodigt innan vi viker in vår röst om verkligheten i ett kuvert och skickar ut den.

 Att skriva en sång är också att befinna sig i superpositionen, ovissheten ,så länge som möjligt. Likt att måla en oljefärgsmålning. Man måste låta färgen torka, sen gå in och måla över, fylla i detaljer. Plötsligt har bilden deformerats från den ursprungliga ide`n. Och kvar är något nytt, något man inte visste kunde finnas.
Att skriva sånger är även en tröst och en avledning när bubblor spricker, livsfaser tar slut och tomheten gläntar bakom hörnet.

Sånger kan också vara en aktiv utbrytarakt. Vi samlar på oss attribut, förutfattade meningar och vardagscynism. Sångerna kan i bästa fall bryta sig ur den redan inburade föreställningsvärlden.
Sångerna kan bryta tystnaden, tillvarons själsliga enskildhet.

Sångskapandet är dessutom ett vardagligt göromål, som att vattna blommor, eller att sköta kompost. Varsamt sköta jorden med att låta diverse material brytas ned och få nytt liv.

Sångskapandet är sist och slutligen ett arbete. Att bestämt och saktmodigt sitta och vänta. Jag tror det var poeten Pentti Saarikoski som liknade det vid att sitta och vänta med öppet fönster på det sällsynta ögonblick då en fågel flyger in och sedan med möda hjälpa den ut igen.


Tack alla medverkande - Martin Olsson, Marcus Cederlöf, Larisa Ljungkrona-Mönttinen, Juho Kanervo, Thea Åslund, Vegard Lauvdal och Sten Källman . Ni har vårdat sångerna som era egna!

Tack Dan Viktor för diskussionen om avledning på bryggan i Glugg , samt skriv hjälp med låten Vila din Oro.
Tack Mauritz Tistelö för samtal, vänskap och samarbete.
Tack Andreas ”Bimman” Chadien för korrekturläsning och samtal om skrivande.
Tack Jacob Wood för det inspirerande samtalet om tolvtonsmusik och utbrytarkonst, det hjälpte mig ur en skrivtorka.
Tack Livet Nord på Kakafon Records och Birgitta Haller på Clapp Your Hands för att ni hjälper sångerna nå fler människor.

Tack alla de nära stående som drabbats av mitt försvinnande in i musiken. In i orden. Tack för ert tålamod! Framför allt Tack Sara Teimouri, min livskamrat som även gjort omslaget till denna skiva!

Tack till dig som lyssnar!

- Jonathan Hilli, september 2020

 

ALBUM Låtlista/Lyssna

Sida A
1. Jag behöver dig här
2. Sånger att brinna till
3. Dagslända
4. Det osynliga barnet
5. Passion

Sida B
6. Rhododendron (Singelsläpp 4/9)
7. Flykten valde oss
8. Tuggummi Tango
9. Vila din oro
10. Pyromanen

Live

6/11 Folkteatern, Göteborg

SINGELSLÄPP 2/10!
JONATHAN HILLI • JAG BEHÖVER DIG HÄR
Jag behöver dig här är andra singeln från kommande album Sånger att brinna till. Det är en tonsättning till Mauritz Tistelös dikt. En powerballad tillägnad kantslagna och bortvalda. Likadels undergångstoner som tröstesång.

Release 2020-10-02
 
SINGELSLÄPP 4/9!

RHODODENDRON
Rhododendron är en spjuveraktig uppbrottslåt inspirerad av finsk hjärta-smärta-tango, rockabilly soptunne-trummor, luffarromantik, calypsrytmer, punk och frijazz. Låten skildrar skillnaden mellan vårdslöshet och mod. En självklar främling i den svenska visfloran.

Release 2020-09-04
STREAMA/KÖP HÄR!

 

Promotion

Birgitta Haller
Clap Your Hands
+46 (0)73 9847786
birgitta@clapyourhands.net
www.clapyourhands.net