SOLO  • ANNA EKBORG

KAKACD045 • Release 2021-07-16
KAKALP006 • Release TBA!

MANIFESTPRIS 2022!
GRAMMISNOMINERAD 2022!


ÅRETS FOLK
”Ståtlig, mäktig och självklar – sådan är denna solodebut. Med låtar från Rättvik som specialitet spelar denna spelman född i Falun nitton sololåtar med sådan glöd att man tappar andan. Här har vi en ung spelman som med trygghet och energi spelar trad på riktigt, på allvar.”

30/4 Singel 1: Polska efter Maseiw / Vårvindar friska
18/6 Singel 2: Polska efter Höök Olle nr.1

Ladda ned bilder och pressrelease genom att klicka på dem.

Anna Ekborg är en utav den yngre generationens folkmusiker som på senare år har etablerat sig på den svenska folkmusikscenen, både som soloartist och som ensemblemusiker i bland annat stråktrion Northern Resonance. 

Anna är uppvuxen i Falun och Rättvikspolskorna är det som ligger henne allra varmast om hjärtat. Genom mentorer som Ellika Frisell, Mikael Marin, Hadrian Prett och Per Gudmundson samt genom gamla arkivinspelningar bär Anna med sig en otrolig låtskatt och under 2021 släpper hon sitt första soloalbum med den repertoaren hon har samlat på sig genom åren. 

Med en längtan efter att hitta nya influenser och att utforska musikens gränser tillsammans med en nyfikenhet och inspiration från tidigare generationers spelmän sätter Anna sin personliga prägel på den musik som hon bär med sig. Med en medvetenhet i sitt spel bjuder hon åhörarna på ett uttrycksfullt samt djupt rotat fiolspel med en stor personlighet där låtarna växer för varje omtag.
 

LIVE

10/7 EPOS Spelmanstämma - Solo
19/7 Boda Gammelgård - Anna Ekborg & Anders Jakobsson (Skivsläpp) 
22/7 Hosjö Kyrka - Anna Ekborg & Markus Räsänen 
4/9 Göteborg Folk Festival - Solo
5/9 Göteborg Folk Festival - Låtstuga

LÅTLISTA/LYSSNA

1. Nylanders Polska
2. Polska efter Sparf Anders
3. Polska efter Höök Olle
4. Karlströms Kalles Polska
5. Polska efter Karls Ander
6. Polska efter Anders Forsman
7. Vispolska efter Anders Lust
8. Orsa-Blanken
9. Brudpolska efter Minu Per
10. Polska efter Bud Olov
11. Vallåt efter Långlars Lisbeth Olsdotter
12. Polska efter Lassas Hans
13. Pistvalsen
14. Polska efter Ris Kersti
15. Polska efter Maseiw
16. Påhl Astrids Skänklåt
17. Täpp Jons Polska
18. Polska efter Timas Hans
19. Orsa Gamla Brudmarsch efter Maklin

www.annaekborg.com

Presskontakt

Christina Glaeser
Tel: 073-947 98 51
Mail: christina.glaeser@gmail.com
 

SINGEL 2
ANNA EKBORG • HÖÖK OLLE NR 1
Fiolspelemannen Anna Ekborg bjuder på ytterligare en singel från kommnde debutalbum Solo. 
"Den här polskan efter Höök Olle från Söderås i Rättvik var en av de första låtarna som jag lärde mig av spelmannen Per Gudmundson, det var den som fick mig att bli förälskad i rättvikspolskorna och det är fortfarande min favorit"
Release 2021-06-18
STREAMA/KÖP
SINGEL 1
ANNA EKBORG • POLSKA EFTER MASEIW 
"För fem år sedan upptäckte jag arkivet på Folkmusikens Hus i Rättvik. Jag fick en lista från Per Gudmundson med spelmän från Rättvik som han trodde att jag skulle gilla. Jag började gå igenom listan och fastnade för spelmannen vars namn stod högst upp på listan, Petters Erik Eriksson. Sedan dess har Petters Eriks spel varit en stor inspirationskälla för mig och en stor del av min repertoar består idag av låtar efter honom. Den här polskan är en variation på Vårvindar friska, en mycket spridd melodi som finns i flera olika variationer. Den här är efter Petters Erik, som sedan har förts vidare genom Paul Bäckström till Per Gudmundson och nu är det min tur att sätta min egna prägel på den här melodin." - Anna Ekborg
Release 2021-04-31