VAYTER • Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic

Release 2019-08-30

Ladda ned genom att klicka på respektive bild.

Anne Kalmering & Stahlhammer Klezmer Classic har roat och berört publik på stora och små scener runt om i landet. Nu släpper de debutalbumet Vayter där de för vidare judiska folksånger och musik i ashkenazisk och sefardisk tradition.

Anne Kalmering
s röst liknar ingen annan. Med sina själfulla och varma tolkningar av sånger på jiddisch och ladino har hon länge varit en central gestalt inom svensk-judisk kultur. Anne har under sin långa karriär sjungit för riksdagen, kungahuset, på festivaler, för skolbarn, på begravningar och fester, i radio och TV och på internationella scener. Ofta sjunger hon tillsammans med den kritikerrosade trion Stahlhammer Klezmer Classic, och de släpper nu debutalbumet Vayter. Albumet visar klezmermusikens bredd – judisk folkmusik möter kammarmusik och cabaret i suggestiva och lekfulla arrangemang.

Stahlhammer Klezmer Classic har sina rötter i Stahlhammer Orchestra som verkade i Polen 1920 -1939 med bl.a. violinisten Semmy Stahlhammers farfar och farbröder. Under andra världskriget sändes musikerna till getton och utrotningsläger tillsammans med de andra judarna i staden. Nu för Semmy familjetraditionen vidare med nya gruppmedlemmar.

Titeln Vayter betyder ”vidare, framåt” på jiddisch, och är en hyllning till alla som vandrat före med sina sånger och sin musik.

Anne Kalmering – sång
Semmy Stahlhammer – fiol
Miriam Oldenburg – dragspel
Isabel Blommé – cello

Inspelning: Studio Cobra och UR 2015-2016
Teknik och mix: Martin Ehrencrona, Calle Nilsson, Andreas Almqvist
Mastring: Claes Persson/CRP Mastering
Foto och formgivning: Karl Gabor
Producerad av: Anne Kalmering, Tove Jonstoij

www.annekalmering.com

Recensioner

Intressant musikhistoria med århundradens klezmermusik

Ett stycke intressant musikhistoria av starkt målande och gripande karaktär bjuds på den nyutkomna skivan Vayter med Anne Kalmering och Stahlhammer Klezmer Classic. Det är klezmermusik med historiska rötter, men anpassad för våra nutida musiklyssnaröron av en kvartett proffsmusiker med olika bakgrunder. I vissa fall går den här musiken långt ner i medeltiden och av traditionsbärare har den förts vidare till våra dagar. Men under den tyska naziregimens framfart var det nära att den och dess judiska utövare helt skulle utrotas. Nu upplever klezmermusiken ett uppsving och med skivan Vayter (som betyder ”vidare, framåt” på jiddisch) har ett stycke intressant musikhistoria dokumenterats i inspelningar av sånger, visor och musikstycken av starkt berättande karaktär.

Anne Kalmering är en sångerska och skådespelerska av rysk-judisk familj, välkänd från bland annat festivalspelningar, radio och teve, som under många år framträtt med en repertoar av klezmersånger. Semmy Stahlhammer, som varit förste konsertmästare vid Kungliga Operan i Stockholm och lärare vid Musikhögskolan, är tredje generationen musiker uppväxt med och utövare av klezmermusiken. Klezmermusiken har också länge fängslat Miriam Oldenburg, dragspelare och medlem av flera band liksom även nycirkusgruppen Cirque du Soleil. Och Isabel Blommé slutligen, som fullbordar kvartetten, är en rutinerad cellist som tidigare spelat i Kungl. Operaorkestern, Sveriges Radios Symfoniorkester och Nya Zeelands symfoniorkster. Hon återfinns också på många skivinspelningar. Men tillsammans är det första gången denna eminenta kvartett - efter nära nog två decenniers konserterande - möts för en gemensam skivinspelning. Och resultatet har blivit något utöver det vanliga, inte minst för det historiskt så intressanta musikurvalet. Man kan säga, att vart och ett av de tolv inspelade styckena har sin egen gripande och någon gång uppsluppet festliga text.

Inspelningarna har gjorts på texttrogen jiddisch och ladino, det sistnämnda en judisk spanska med medeltida rötter, men är förstås alla översatta till svenska i bifogat texthäfte. En livfull bröllopsvisa med festligt berättande text inleder: ”Spela så att strängarna slits isär!” Och följs av både medeltida sånger om bibliska personer och kärlekssånger om ”allt jag skulle göra bara för att få vara med dig”. Rent hjärtskärande texter berättar om livet i judegetton från 30- och 40-talets Europa. Här finns vaggvisor, som kan härledas till medeltiden, glada stycken, som uppmanar ”spela för mig Klezmermusiker, ett litet stycke, men med klös!”, och vackra instrumentala stycken. Det är ett ovanligt rikhaltigt och väl varierat sång- och musikmaterial med intressant och tydlig både historisk och nutida klezmerförankring, som kvartetten Anne Kalmering och Stahlhammer Klezmer Classig bjuder på sin skiva Vayter.

- LO Rindberg, Länstidningen Z (Jämtland)

https://www.ltz.se/artikel/intressant-musikhistoria-med-arhundradens-klezmermusik

Album Låtlista/Lyssna

1. Di mizinke
2. Cuando el rei Nimrod
3. Dremlen feigl oif di tsvaign
4. Friling
5. Dybbuk Shers
6. Di sapozhkelech
7. Libes tants
8. Durme durme
9. The Blessing Nigun
10. Ya salio de la mar la galana
11. Her nor du shein meidele
12. Dos Keshenever shtikele

Ljud kommer så småningom.

Rek. radiospår:
DI MIZINKE / Den yngsta dottern (1:50)
FRILING / Vår (En sång från Vilna getto) (4:15)
DYBBUK SHERS / Den osalige andens dans (4:34)

www.annekalmering.com
www.stahlhammerklezmer.se

Singlesläpp 9/8:
Di mizinke
(Den yngsta dottern)


Den yngsta dottern ska gifta sig! Det är en glädjens dag där alla är med. Släktingar, unga, gamla, fattiga, rika – och förstås brudens mamma eller pappa, som sjunger den här sången. Ordet mizinke påminner om det ukrainska ordet för lillfinger eller ”lilla vickevire”, mizinets, och syftar på det yngsta barnet i familjen. Ibland dansar man till sången. Då sitter brudens föräldrar i mitten och bröllopsgästerna dansar runtomkring med sopkvastar, som om de sopade ut det yngsta barnet ur hemmet.

Lyssna/köp
 

Live

31/8 Teater Lederman, Stockholm
14/9 Dramatiska Teatern, Göteborg
16/10 EXTRAINSATT konsert!
          Teater Lederman, Stockholm

PRESS/KONTAKT

Christina Glaeser
Tel: 073-947 98 51
Mail: christina.glaeser@gmail.com