Vocal Tradition
Vanja Modigh

KAKACD042 • Release 2021-02-26

Med rötterna i Svensk folkmusik tar vokaltrion Vanja Modigh med lyssnaren ut ivärlden med stor kreativitet, experimentlusta och sångglädje.

Singlar/videosläpp
4/12 Fly Away (singel/video)
8/1 Hunting Song
8/3 Hästarna i hagen (video)

Ladda ned omslag, pressblad och pressbilder genom att klicka på dem.
Foto: Vilja-Louise Skough Åborn

“Det finns sånger som berör, det finns sånger som stannar kvar och det finns sånger som bara måste sjungas.”

- Vokaltrion Vanja Modigh har samlat några av dessa på sitt debutalbum Vocal Tradition. Sköra, kraftfulla och innerliga sånger med rötter i olika folktraditioner.


Under takåsarna i Gamla stan, på bron mellan tradition och experimentlusta, föddes 2015 VANJA MODIGH. Tre sångerskor, låtskrivare och arrangörer med bakgrund i vitt skilda genrer: Vilja-Louise Skough Åborn, Katarina Söderlund och Anna Larsson. De möttes på Kungliga Musikhögskolan, under studier i svensk folksång, och där kom några gamla inspelningar från USA och Georgien att bli trions startskott. Tagna av sångernas skörhet och kraft samt med en fascination inför de inspelade rösternas olika klangfärger ville de tillsammans låta sånger och uttryck få berika varandra över genregränserna.

Vanja Modigh utforskar nyfiket röstens potential med en sammanflätande harmonik, säregna ornament, innovativa rytmer, kvartstoner och en sagolik klang. Vanja är ett anagram av sångerskornas förnamn och Modigh är ett ledord för vad de vill vara när de sjunger och väljer sin repertoar. Medlemmarna är också verksamma i andra framgångsrika projekt. Med stor dynamik och en bred palett av sångstilar sjunger de rätt in i hjärtat på den som lyssnar.

Efter fem års samarbete och turnerande i Europa firar trion med albumdebut samt flera singel- och videosläpp. På Vocal Tradition samsas en mix av svensk och nordisk folkmusik med georgisk polyfoni, kärnfull amerikansk old time, folkmusik från Korsika och egenkomponerad musik.

Vilja-Louise Skough Åborn - sång
Katarina Söderlund - sång
Anna Larsson - sång

Inspelning och mixning: Otto Wellton, Kingside Studios (Gnesta) september 2019.
Producent: Vanja Modigh.
Mastering: Claes Persson, CRP Mastering (Stockholm).
Foto och koncept: Vilja-Louise Skough Åborn
Layout: Eva Karlsson

PROMOTION
Christina Glaeser
Tel: 073-947 98 51
Mail: christina.glaeser@gmail.com

LÅTLISTA

1. Fly Away
2. Hästarna i hagen
3. Vallflickans sommarvisa
4. Hunting Song
5. Wind and Rain
6. Iovnana / Ute blåser sommarvind
7. O Fader vise
8. Näckens svek
9. Deda Mogik´vedesa
10. Tota Pulchra es Maria
11. Söderstens minne
12. Jungfru Maria i Rosengård
13. Vi sålde våra hemman
14. Mother Gone to Glory

www.vanjamodigh.com
 

SINGEL 2
VANJA MODIGH • HUNTING SONG
En ung man, en ung kvinna, en vit hjort, en jägare och ett magiskt horn. Vanja Modighs andra singel är en fin a capella-version av bandet Pentangles hyllade Hunting Song. "Vi har valt att se sången som en tavla, där alla dessa ting samverkar, och handlingen ligger i betraktarens öga."
Release 2021-01-08
STREAMA/KÖP
SINGEL 1
VANJA MODIGH • FLY AWAY
Fly away är en traditionell folksång från Appalacherna i USA arrangerad för tre röster av Vilja-Louise Skough Åborn. Denna sång ligger trion mycket varmt om hjärtat. ”När jag sjunger den här sången, tänker jag på en ung kvinna som söker råd från sin mormor medan de, i skydd av verandans tak, sitter och tittar på sommarregnet som sakta strilar ned”. Fly Away är första singeln från Vanja Modighs debutalbum Vocal Tradition som släpps den 15/1 2021.

Release 2020-12-04