ZOBOP • Henrik Cederblom

KAKACD035 • Release 2019-05-17

Ladda ned bilder och pressrelease nedan med ett klick.

Henrik Cederblom har skrivit en samling låtar till ett album som fokuserar på melodi och groove, en urban världsmusik som hämtar sin inspiration ur dans i olika former. Zobop tar oss med till nya musikaliska mötesplatser. Här finns influenser från stilikoner som t.ex Zappa, Jeff Beck, Bill Frisell eller Tony Allen, men i grunden är låtarna spelmansmusik för elgitarr, saxofon, bas, beats och trummor. En låts väsen, hur det orkestrar beatet och vilken värld som öppnar sig genom melodierna och samspelet, är vad som gör musiken på Zobop till en helt egen plats att vistas på. Kvartetten bestående av Tapha Ndiongue - tr, Viktor Turegård - bas, Sten Källman - sax, perc och Henrik Cederblom - git, lapsteel bildades sommaren 2018 efter ett par års experimenterande med olika sättningar och koncept. Finn Björnulfsson gästar på albumets titelspår.
 

LIVE

• Sö 19/5 Releasekalas på Epedimin, i 8:an, kl.19.30
• Lö 25/5 kl.18 Internationella Spelmansstämman Konstepidemin Göteborg
• Lö 8/6 kl.21.30 Gårdsfesten Storebackeg 10-12 Göteborg 
• Lö 7/9 Leksands Kulturkalas

Mer info:
www.cederblom.com
 

Recensioner

Rootstime.be

Swedish guitar player Henrik Cederblom has released his solo debut album ‘Zobop’ with eight own compositions. These instrumental tracks are presented in a mix of folk and groovy jazz sounds that are layered on a smooth melody. They are often dominated by an excellent tenor and soprano sax playing by Sten Källman and joyful guitar work from Henrik Cederblom.
 

LIRA 24 Maj 2019

Gitarristen, producenten och låtskrivaren Henrik Cederblom är väl känd i det göteborgska, eller snarare det svenska, musiklivet, efter att ha spelat med Den Fule, Simbi, Henrik Wallgren, Daniel Lemma, Sofia Karlsson, Freddie Wadling och många andra sedan början av 1990-talet.

Mest har vi sett honom, och framför allt hört, som den idealiske sidemannen, med gitarr eller mandolin eller möjligen något annat stränginstrument, ett par steg bakom någon sångare eller annan instrumentalist. I mina öron har han alltid hittat just det rätta anslaget, den rätta klangen för det aktuella sammanhanget, och alltid underordnat sig helheten.

Nu har han fått feeling för elgitarren igen och skrivit egen instrumental musik som han spelat in med ett svängigt och välspelande band. Solodebut därtill. Resultatet är något av elektrifierad nordisk folkton i melodierna, medan rytmiken är mer afrikansk-amerikansk. Den som en gång toklyssnat på bandet Kebnekajse och gitarristen Kenny Håkansson kan höra ett släktskap i gitarrspelet. Jag tror inte Henrik Cederblom misstycker att jag säger det.

Det är en skön blandning, och på Happy Buddha till exempel spelar Cederblom lap steel, vilket känns alldeles självklart. Det låter på det hela taget som perfekt musik till en dansant festkväll på till exempel Musikens Hus. Mest personlig och intressant tycker jag Cederblom är när han hukar sig lite över instrumentet och jobbar med de finare valörerna, som i Giragala. Sten Källman spelar saxar, Tapha Ndiongue trummor, Viktor Turegård bas, och på titelspåret spelar Finn Björnulfson slagverk.

- Ulf Johanson

Album Låtlista/Lyssna

1. Giragala
2. Fillevaeren
3. Franx
4. Sköldpaddan
5. Drömmen
6. Happy Buddha
7. Zobop
8. Bergrummet

Lyssning kommer snart!
Singeln Giragala Radio Edit finns nedan!

www.cederblom.com
 

Presskontakt

BIG IS PROMOTION
Birgitta Haller
PHONE: +46 739 84 77 86
POST: STORA GUNGANS VÄG 6A
           122 61 ENSKEDE
VISIT: KRUKMAKARGATAN 34A
           118 51STOCKHOLM
MAIL: birgitta.haller@bigispromotion.se
WEBB: www.bigispromotion.se

Singlar

SINGELSLÄPP 12/4:
GIRAGALA (radio edit)

Giragala kom till för några år sedan och blev startskottet för Henriks soloprojekt Zobop. Det var när han lyssnade på Random Access Memories med Daft Punk och blev berörd av den entoniga, vemodigt mollstämda känslan i låtar som Game of love, Within och Instant Crush, som låten föddes. Och det visade sig att den passade ihop väldigt bra med en gammal låtidé som låg på vänt från en resa i Asien, till just Giragala. "Jag älskar känslan av att snappa upp nånting och låta det komma ut i andra ändan i ny form" säger Henrik. Snart släpps Giragala som första singeln från det kommande albumet Zobop!
På albumet får du en längre version av låten!

SPOTIFY