Rust • Kaja

KAKACD002 • Release 2010-09-20

Ladda ned bilderna genom att klicka på dem.

Recensioner

Sydsvenska Dagbladet
Betyg: 5/5


Det står några genomsvenska namn på omslaget. Tro det. Detta är melodier som ångar av Balkan, tangokänsla, musettevals och romsk fioltradition österifrån. Och de spelas med den där fantastiska blandningen av total passion och stram återhållsamhet och kontroll; en stil som annars östeuropéer, argentinare och flamencospanjorer brukar triumfera i.
 Dragspelaren/pianisten Camilla Åström har skrivit de flesta av de melodiöversköljda numren, där Göteborgstrion Kaja använder blå toner av en sort som B B King aldrig har hittat och som svider skönare än schampo i ögonen. Och vill man veta hur mycket en ensam fiol (Livet Nords) kan uttrycka är det bara att gå rätt på spåret "Lullaby for Mira and Idun". Svänger det? Det svänger.
Bästa spår: Lullaby for Mira and Idun
– Alexander Agrell, 2010-09-29

Corren
Betyg: C C C C C


Trion Kaja spelar korsbefruktad folkmusik i en fördomsfri atmosfär av salt mörker och vemodigt allvar.Men de sockrar också öronen med pigga attacker av ungt nysyre i gammaltraditionen.
  Egenskrivna låtar i tre musikaliska kapitel pulserar av influenser från en botten av klämmig klezmer upp till ytan med frisk fransk vals, talangfull tango och hårt hållen svensk spelmansmusik.
  Livet Nords fiol skapar andlösa melodier med en rå elegans. Det pulserande dragspelet i Camilla Åströms famn är ett magnifikt och jubelsjungande kraftverk. Daniel Wejdins spänstiga ståbas är ett armeringsjärn av stadig rytm.
  Rust är enastående och bländande musik med kära harmonier, förälskade rytmer och fräcka arrangemang.
– Lars Åbom


Göteborgs Fria Tidning

Ett rostigt bussvrak parkerat för att glömmas i en skogsglänta. På omslaget till Rust, andra plattan från Kaja – en trio bestående av Livet Nord, Camilla Åström och Daniel Wejdin – är det lortigt och skitigt, men även upplagt för fest. Framför den rostiga bussen står även ett dukat bord uppställt med vin, druvor och ostbricka. Det är bara att tända kandelabern och sätta igång att dansa till Kajas medryckande fusion av klezmer, tango, fransk vals och svensk folkton.
Albumet har spelats in på två ställen i Göteborg, fyra av låtarna har kommit till live i Fågelbergskyrkan och resterande spår är inspelade i Studio Epidemin. Resultatet är oemotståndligt. Samspelet i trion är oerhört lyhört och dynamiskt. Rust är en platta som trotsar albumtiteln och skimrar likt guld – och guld rostar som bekant aldrig.
– Tobias Magnusson


Östran

Kaja hittar nya vägar

Kaja är en göteborgsk trio som skapar en sprudlande och vital musik som låter som inget annat.
  Med utgångspunkt i allehanda olika musikformer från olika håll rör de ihop en synnerligen attraktiv egen gryta. Musik med ett improvisatoriskt skimmer samtidigt som det i sin självklara elegans låter så överväldigande skickligt och virtuost att det låter som det borde vara väldigt strikt arrangerat redan i kompositionerna.
Det är tre högklassiga musiker som förenar hög spelteknisk nivå med en lika högklassig improvisatorisk känsla och förmåga. Livet Nord på fiol, Daniel Wejdin på kontrabas och Camilla Åström på dragspel och piano. Tre musiker med en påfallande bredd och mångsidighet i sitt musicerande.
  Hetsig klezmer, tango, östeuropeiska folkklanger, lite svensk folkton och mycket annat finns i botten för en vitalt medryckande glad och sprakande musik. Som bär en del konstmusik i sig men kryddad med en stor dos egensinnighet.
  Med de få instrumenten skapar Kaja en rik klangbild. Snygga harmonier och rytmiskt. Med ständiga spännande utvikningar och skiften. Det växlar spår inom låtarna på imponerande självklart och smidigt vis. Med imponerande smidighet genom de fräckt äventyrliga arrangemangen och den starka dynamiken i både samspel och musikaliska stil- och stämningsskiftanden.
  Kaja experimeterar fram en egen musik som hittar nya vägar för hur man kan behandla mångskiftande stilgrepp. Och det är alldeles bedårande bra.
– Tommy Granlund, 2010-09-30


Nerikes Allehanda
Betyg: • • • •

VÄRLDSMUSIK. Det smakar musikaliskt som en närande och härligt mustig höstsoppa. Gruppen Kaja tar sig på sin andra skiva an temat världsmusik fast geografiskt ligger nog fokus på Östeuropa och Norden. Kaja är Livet Nord på violin och viola, Camilla Åström, dragspel och piano, samt Daniel Wejdin på kontrabas. That's it – men som det låter.
  Gruppen har en klar Örebroanknytning: Camilla har bott här och Livet Nord är född och uppvuxen i stan. Hon är dessutom en av medlemmarna i den spännande gruppen New Tango Orquestra som flera gånger gästat hennes hemstad.
  Själva buljongen i Kajas skiva den här gången är Klezmermusiken. I det judiska arvet finns en burlesk, melankolisk, både munter och längtande, klangbild.
  Till det lägger gruppen närande ingredienser av nordisk folkmusik, märgben av tango, lite pikant baktakt, blommig vals, syrlig improvisation och en kryddig konstmusik. Det låter som en kakofonisk mix kanske men det fungerar alldeles utmärkt.
 Trion är grymt samspelad och fungerar både kraftfullt och enhetligt just som sådan, men även i fina soloinsatser. Livet Nord på sin viola tränger långt in i hjärteroten med en blodfull magisk ton. Camilla Åström bidrar även starkt på dragspel och piano till den fulla musikaliska bilden, liksom Daniel Wedjins mycket kompetenta basspel.
  Skivan är rikt varierad kring de igenkända temana men har även en spännande variation i häftiga arrangemang och dynamiken mellan livlighet och eftertanke.
  Rust består av tio spår i tre kapitel. Fyra låtar är inspelade live i Fågelbergskyrkan i Möldal och de övriga i studio i Göteborg.
  Kaja förmedlar livslust men också vemod och smärta. Den 8 oktober kommer gruppen till Örebro. Missa inte det.
– Stefan Nilsson


NWT
Betyg: • • • • •

”Kaja – Livet som destillat” Världsmusik
Denna trio tar avstamp i den östeuropeiska folkmusikmyllan och låter de egenkomponerade arrangemangen sträcka sig uppåt i en vindlande färd. Kajas musik är tankfull, inkännande och mustig.
Det låter som att Kaja har tagit allt som hör livet till, destillerat det på flaska och skakat om. Att försiktigt öppna korken är att dyka rätt in i Kajas instrumentala ljudvärld. Där samsas franska dragspelsvalser med eldig Klezmer, smygande baktakt med filmisk melankoli och ett smäktande samspel i tre musikaliska kapitel. Ibland är det hetsigt och andfått, ibland stillsamt och glidande. Ett bra soundtrack inför hösten där det finns plats för både jäkt och vila.
– Lovisa Eriksson

En liten rubrik.

Låtlista / Lyssna

1. Broken Bone Tantz

2. Lullaby for Mira and Idun

3. Valse Triste
4. Hoting
5. Elegie
6. SOS
7. Sveg
8. Phantom Limb

9. Tiergarten

10. Solitaire


www.kajatrio.se