ORIGO • Kaja

KAKALP004 | KAKACD033 • Release 2019-03-01

• 1/11 Singelrelease: Tram No.9
• 15/2 Singelrelease: Irrfärden
• 1/3 ALBUMRELEASE för ORIGO!
Releasebaluns den 14/3 på Stallet (Sthlm) och den 16/3 på Kronhuset (Gbg) tillsammans med Ida&Louise som släpper Stholtse Lider.

Ladda ned pressbilder och omslag genom att klicka på nedanstående bilder.
Snart kommer även en pressrelease!

Live

8/3 Leksandsstolen, Siljansnäs kl.18 (afterwork/mingel 17-20)
9/3 Orsa, Missionskyrkan, kl.15
14/3 Sthlm, Stallet, kl.19.30 (Dubbelkväll med Ida&Louise)
15/3 Nossebro ,Café Crossroad, kl.18.30 (Jonathan Larsson vik för Camilla)
16/3 Gbg, Kronhuset, kl.19.30 (Dubbelkväll med Ida&Louise)
23/3 Umeå, Kafé Station kl.19

Recensioner

Suggestiv trio

Sättningen violin, dragspel och kontrabas är rätt vanlig, men det går att ta många helt olika vägar med de instrumenten. Det Kaja gör på Origo är ofta suggestivt, men här finns också ofta ett starkt fokus på vackra melodier. Basisten Daniel Wejdins Vals till döden är rent ljuvlig, och stundtals smälter fiolen och dragspelets ljusare toner nästan samman. Stains med sin repetitiva fras och långsamma volymstegring känns som hämtad ur en filmscen, och Irrfärder har en klockren titel – med sin skeva melodi över en stadig och ganska snabb puls ger den verkligen intrycket av någon som är på väg någonstans utan att riktigt hitta rätt.

Trion bygger ut sin sättning här och där genom några gästspel, bland annat ett saxofonsolo i en låt och lite diskret elektronik, och i den avslutande trespårssviten sätter sig dragspelaren Camilla Åström vid flygeln. Även här finns en klart filmisk känsla, särskilt i den första delen, och Livet Nords violinspel är både skirt och skört.
- Rasmus Klockljung / Lira #1 2019

LÄNK: www.lira.se/skivrecension/origo

Svindlande resor

FOLKMUSIK. Det handlar om värme och innerlighet. Det går, för att använda det slitna ordet, att känna sig inkluderad. Det är ingen tung resa, trots de svåra ämnena om livet och döden. Den är stundtals både lätt och lekfull, skriver Bo Bjelvehammar om Origo med trion Kaja.

De små kråkfåglarna låter sig ofta höras, särskilt på kvällarna, när de ska inta sina platser för natten i de särskilda träden. Kajor är pratsamma och de härmar gärna. Det latinska namnet är Corvus monedula, det senare ordet syftar på lusten att stjäla glänsande föremål, en rak översättning är myntätare.
En av medlemmarna i musiktrion Kaja, Livet Nord, skriver så här:

”Kajan, fågeln, gillar sånt som glimmar och är allätare. Även en social fågel som kommunicerar med läten och som lever på många platser. Stad, landet, klippor vid havet. Det är lite som musiken vi gör. Den hämtar inspiration från alla håll och samlar på sånt som glimmar.”

Det är sant, gruppen Kajas dörr är inte halvöppen, den är vidöppen för olika musiktraditioner, med nyfikenhet, generositet och ett stort musikaliskt mod tar de sig an uppslag och influenser från skilda håll. Det finns som tidigare stråk från östeuropeisk musik, men nu låter de sig även inspireras av pop, afro och electronica.
Trion består av Livet Nord, Camilla Åström och Daniel Wejdin och originalsättningen är fiol, dragspel och kontrabas. Trion är nu förstärkt med gästmusiker, Lisen Rylander Löve, Lise-Lotte Norelius och Daniel Ögren, särskilt slagverk och live-elektronik får den musikaliska dynamiken att växa och bidrar till att det stora flödet av influenser griper in i varandra.

Kaja tar oss med på en resa, där vi möter de rutiner och förutsägbarheter, som livet innehåller, men vi får även vara med om vändningar och  överraskningar. Stämningen kan variera från elegi till vemod och en suggererande resa mot livets ursprung, origo.

I allt finns ett fruktbart växelbruk och tilltalande skiftningar. En lyssnare omsluts av värme och innerlighet. Det går, för att använda det slitna ordet, att känna sig inkluderad. Det är ingen tung resa, trots de svåra ämnena om livet och döden. Den är stundtals både lätt och lekfull. Det är nyskriven musik och tonsatt poesi.
Omslaget till albumet uppvisar ett collage, kreerat av Sofia Sjögren. Utsökt och vackert!

- Bo Bjelvehammar / Magasin Opulens 4/3 2019

LÄNK: www.opulens.se/

Världsmusik

Kaja mixar romsk fioltradition, klezmer, tangokänsla, musettevals och östeuropeisk folkmusik på samma eleganta och personliga sätt som alltid. Med återhållen längtan och passion och en distinkt punch i rytmen även i långsamma låtar.

Fiolen, dragspelet och kontrabasen smeker och snörtar fram de melodistinna låtarna, där "Irrfärden" och "alla vi" danslar lätt på fötter, medan "Vals till döden" och delar av "Infinitus"-sviten bärs fra malvarsamma och nedtonade.

På ett par spår dyker kompisar in med live-elektronik, sax, synth och rytminstrument. Det hade varit kul med ett helt Kaja-album fullt av sådana grupparbeten.

- Alexander Agrell
 

I RADIO

Om ALLA VI
Även om de alltid varit lekfulla och personliga så säger jag ändå att nu släpper de sargen och skär stilfullt in i nya influenser och ljudvärldar. Som här i tre ljudvågor. Efter varje andhämtningsparti så växer den till något större och vildare. - Esmeralda Moberg, Klingan 2/3 2019

Om STAINS
Tillbaka till Kajas album Origo som bjuder på en hel del filmiska stämningar. Men så vitt jag vet har ingen använt musiken än. Så passa på att blunda och skapa den film som passar allra bäst till Stains.
- Esmeralda Moberg, Klingan 2/3 2019

 

LÅTLISTA/LYSSNA

1. Alla Vi

2. Vals till döden

3. Intro
4. Irrfärden

5. Stains
6. Tram No 9
7. Infinitus: Silentium
8. Infinitus: Cursus
9. Infinitus: Peracito

PRESS/KONTAKT

BIG IS PROMOTION
Birgitta Haller
PHONE: +46 739 84 77 86
POST: STORA GUNGANS VÄG 6A | 122 61 ENSKEDE
VISIT: KRUKMAKARGATAN 34A | 118 51STOCKHOLM
MAIL: birgitta.haller@bigispromotion.se
WEBB: www.bigispromotion.se

SINGLAR

SINGEL-släpp 15/2: IRRFÄRDEN!
Två veckor kvar till albumsläpp bjuder vi på Kajas Irrfärden, komponerad av Camilla Åström!

SINGEL-släpp 1/11 2018: TRAM NO 9!
Första singelsläppet från ORIGO blir Tram No 9, skriven av Livet Nord, med Lise-Lotte Norelius som gästmusiker på slagverk och liveelektronik!