Kommande 2024

KAKALP010 LP + CD-släpp!
DAN BERGLUND • LIV OCH DIKT

Dan Berglund har beskrivits som en blandning av djupsinnig filosof, arg gatukämpe och kolsvart humorist. ”Suverän skildrare av 70-talets verklighet” löd rubriken till Aftonbladets recension 1975 av hans klassiska LP ”En järnarbetares visor”. Några decennier och en handfull hyllade plattor senare, släpper sjuttioåringen ett fullmatat livfullt statement – albumet "Liv och dikt" som bjuder på dråplig humor, vrede och ömsinthet med formsäker elegans.  

Release 2024-05-17
STREAMA •  LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

Katalog / utgivet

SINGEL 1
DAN BERGLUND
 UNDER ATTACK

Jag hade melodin i huvudet till Bob Dylans klassiska ”Just Like Tom Thumb’s Blues” när jag skrev texten till ”Under Attack”. Texten ska ses som en rolldikt. En av oräkneliga. Jag ville hålla tonen lättsam, humoristisk. Sångens ”jag” är en man som inte längre känner igen sig i sin värld. Han tycker sig attackerad av dunkla krafter, utsatt för en woke-konspiration. Det föll sig naturligt därför att presentera den i gubbrockens utstyrsel. 
Release 2024-03-15
STREAMA/KÖPLYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER • WEB

KAKADA010
YOHA SOUNDS & THE ASPECTS OF MEDITATION
• SUITE FOR THE WILD AND HUMBLE


Sedan 2019 har sångaren och slagverkaren Yohanna Eek Björnulfson skrivit och producerat musik under namnet Yoha sounds. Den första december släpper hon sitt första fullängdsalbum, tillsammans med musikkollektivet Aspects of Meditation.

Mer info kommer!

Release 2023-12-01
STREAMA/KÖPLYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER • WEB

SINGEL 2
YOHA SOUNDS & THE ASPECTS OF MEDITATION
Mira!


Ett marockansk-doftande sväng blandas ihop med svävande sångfraser och poesi av livskonstnären Carlos Pussetto från Argentina. Texten flätas samman på spanska och engelska och förmedlar någonting hoppfullt mitt i vår komplexa, vackra värld. Mira! är en hyllning till Jorden och en påminnelse om att du inte är ensam. Utan karta, utan tvivel eller rädsla vandrar vi tillsammans mot solnedgången. 
 
Release 2023-11-03
STREAMA/KÖPLYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER • WEB

KAKADA008
NINA ÅKERBLOM NIELSEN 
• NOBODY KNOWS THIS LITTLE ROSE

 

Emily Dickinson är en förgrundsgestalt inom den amerikanska litteraturen, och levde under en era då det inte var självklart att kvinnor kunde ägna sig fritt åt konstnärliga uttryck. Hon beskrivs som en tidig feminist, med en fot i ett traditionstyngt samhälle och enfot i en värld med nya infallsvinklar. Nina utgår i sina tolkningar ifrån den samtid som Dickinson levde i och den musik hon med stor sannolikhet kommit i kontakt med. De kyrkliga hymnerna, orgeln och pianot som hon spelade på, men även folkliga tongångar spelade av hemmets tjänare. Dikterna handlar om tro och tvivel, om förgänglighet och evighetshopp, om ensamhet och längtan.

Release 2023-10-20
STREAMALYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB 

SINGEL 
ANNA HEIKKINEN & LÄNGTANS KAPELL • Skogsblommor (Metsäkukkia) 
Med singeln Skogsblommor (Metsäkukkia) ger Anna Heikkinen & Längtans Kapell en fristående fortsättning på sitt debutalbum Omenatango som släpptes i våras. En vals med både skirhet och virvlande energi som omfamnar oss när höstmörkret står i dörren och ger hopp om att sommaren ändå kommer tillbaka. 
Musik: Trad. Text: Lars Huldén. Arr: Anna Heikkinen & Längtans Kapell. 
Release 2023-10-17
STREAMA/KÖPLYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER • WEB

KAKALP007 LP-släpp!
MURRE ERIKSSON • TÄNK OM...

Nu, 1,5 år efter hennes albumdebut, kommer äntligen Miranda Murre Erikssons vinylutgåva! Den egensinniga visartisten och folkrockaren Miranda Murre Eriksson ifrån Smålands djupa granskog tar lyssnarna med på en känslomässig berg- och dalbana med sina underfundiga texter och följsamma melodier igenom glädje och sorg i livets stora och vardagens små stunder. På debutalbumet Tänk om… lyfts Murres akustiska låtar in i ett visrockigt rum. Där texter och spröd sång samsas med skitiga elgitarrer och ett komp med pondus, men också låtar där lågmäldheten får stå i fokus. Musik och texter som stannar kvar. 

Release 2023-10-13
STREAMA •  LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

SINGEL 2  |  
NINA ÅKERBLOM NIELSEN • Better Than Music!
På albumets andra singel får Nina Åkerblom Nielsen sällskap av sångerskan Sofie Livebrant. Emily Dickinson vackra dikt We Grow Accustomed to the Dark beskriver hur vi människor anpassar oss till svåra situationer. Först famlar vi litegrann i mörkret. Sedan vänjer sig våra ögon och vi går rakryggade vidare.
Release 2023-10-06
LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB 
KAKACD007
GUNNAR KÄLLSTRÖM • Tusenfrågorsbarn
Gunnar Källström hedrar sina förebilder genom att tolka deras sånger. Alla handlar om barn i ordets vida förståelse. Genom drygt 30-års visskapande är det dessa som dröjt sig kvar och blivit vänner att ta med på färden.
 
Release 2023-10-02
STREAMA/KÖP •  LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

KAKALP009 
MIDNATTSORKESTERN • YLLEFILT

En vaggsångsmelodi går över jorden, gör nedslag på olika platser och ändrar sig i stil därefter. Från ett sovrum, ut över havet till olika kontinenter och slutligen ut i rymden. Detta titelspår, Yllefilt, föregås av en prolog där solen sjunker och nattens värld tar ton och följs av rosornas hemliga aktiviteter på en bakgård. Kanske samma bakgård där hundar ylar mot månen och tänker på Lajka i första skivsidans sista sång.

Release 2023-09-29
STREAMA/KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

SINGEL 1  |  
NINA ÅKERBLOM NIELSEN • Better Than Music!
Poeten Emily Dickinson ägnade en stor del av sin tid åt att musicera, innan hon helhjärtat började ägna sig åt sitt skrivande. I den här dikten framgår det hur oerhört tacksam hon är för sin poetiska gåva. Här beskrivs ett transcendentalt ögonblick, något som är bättre än musik. En gudomlig inspirationskälla som hon inte vill dela med sig av till någon annan. 
Detta är Nina Åkerblom Nielsens första singel från kommande album Nobody Knows This Little Rose som släpps den 20/10.
Release 2023-09-26
LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB 
SINGEL 1  |  
PETRA HARALDSON • Livets trädgård
"Livets trädgård" är en hyllning till ögonblickets magi och närvaro. En nattlig hymn till livet där närvarons magi och dess förunderliga väsen skapar en helt ny berättelse. Med melodiösa arrangemang tar Petra med oss på en resa genom en natt där skymning möter gryning, där djupa möten väcker en kärna till liv igen ur sin långa vila och där ögonblicken känns så otroligt nära, som om tiden stannat för att rama in detta minne. 
STREAMA/KÖP  • WEB
Release 2023-08-31
SINGEL 
GUNNAR KÄLLSTRÖM • Gamla älskade barn
Jag tror aldrig en människa upphör med att vara barn. I själva verket är vi väl alla åldrar som vi bär på och har varit med om. I många svåra och vackra stunder känns det som att det där lilla barnet kommer tillbaka och vi kanske naivt förväntar oss att bli mottagna och tröstade som de barn vi är innerst inne? Den här visan får en att tänka ett varv på detta. Gamla älskade barn är singeln från Gunnars elfte kommande album Tusenfrågorsbarn som släpps den 2 oktober. 
STREAMA/KÖP 
Release 2023-08-29

KAKAEP002 SOLODEBUT! 
FREDY CLUE • VILL DU LEKA?

Vill du leka? är en genomärlig debutresa i hur det är att våga lyssna inåt. Att trassla sig ur känslosnåren och blomma ut på andra sidan i en enda stor ickebinär frihet. Plötsligt insåg de: ”Jag är fast i en känsla, i en identitet, i en livssituation som jag inte vet hur jag ska komma ur.” Meditationen blev Fredy Samuels inre förstärkare som lät känslorna, de inre hinderna ta plats och höras. Efter ett tag så föll ledtråd efter ledtråd ned likt mogna äpplen och det var bara att tacka och ta emot. Clue, Fredy Clue, kommer just från den känslan, namnet fångades i luften och la sig snabbt till ro. Musiken i EPn lika så. Den har funnit sin plats och är nu redo för skivsläpp 2 juni 2023. På nyckelharpa, beats och sång, samt med gästmusiker, leder Fredy Clue lyssnaren på ett queer äventyr för att hitta inre frihet.

Albumet släpps digitalt i formaten Stereo och Atmos.

Release 2023-06-02
STREAMA/KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

KAKACD058 SOLODEBUT! 
LIVET NORD • PAPERBIRD

Livet Nord har turnerat jorden runt med bland annat New Tide Orquesta, varit verksam i en mängd grupper, dans- och teaterföreställningar samt medverkat på minst 60 album. 2015 utsågs hon till ”Årets Artist” på Folk- och världsmusikgalan och hon är motorn i Kakafon Records. Nu släpper Livet sitt första soloalbum Paperbird, laddat med musikaliska influenser från olika håll och 19 prominenta gästmusiker. Mäktig tröstpolska, ilsken minimalism, andäktig begravningsmarsch, balkansväng och sprudlande cirkusvals med mera utgör en bred musikalisk palett på albumet, och speglar samtidigt
Livets vurm för möten mellan olika genrer. 

Livet kan du också höra på albumen Krackel, Rust, Tre trappor upp, 14 visor på fastande mage, Strejk i Paradiset, Murardrömmar, Visor för frågvisa, Origo, Midvintervaka, Irrbloss (sv), Irrbloss (eng), Vintra Soltico, Dröm och realitet, Den roliges väg

Release 2023-05-19
STREAMA/KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

SINGEL 1  |  
YOHA SOUNDS & the ASPECTS OF MEDITATION • Alight
Med riktade sångfraser trampar Yohanna Eek Björnulfson upp en stig genom en slingrande snårskog av instrument och klanger skapade av musikkollektivet Aspects of Meditation. Det handlar om att landa. Om att släppa in ljus, längst in. Alight är den första singeln från kommande album (dec. 2023).
STREAMA • PRESSIDA • WEB 
Release 2023-05-16

KAKACD059 ALBUMDEBUT!
NICLAS ABRAHAMSSON
LÅTAR I LIVETS NÄRHET

Livet levs på, passerar, upphör, är lugnt och stilla… och sprakar i ett virvlande nu. Från att dela sin pappas sista dagar med sina syskon till att vädra och städa ut efter föräldrarna, vars egendom ryms i tre små bruna lådor. Ett album av och med med låtskrivaren, författaren och visartisten Niclas Abrahamsson. Plattan skimrar och gungar. För arrangemang och produktion står Johan Ludvig Rask och flera musiker gästspelar på Låtar i livets närhet.

Release 2023-05-12
STREAMA/KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER • WEB

KAKACD057 ALBUMDEBUT! 
ANNA-KARIN ANDERSSON • GRÄNSLAND

Gränsland är Anna-Karin Anderssons episka solodebutalbum där hon bjuder in lyssnaren till en egen musikalisk värld av skira och vackert klanger blandat med kärvhet och tyngd. Med ett unikt framåtdriv och en sanslös förmåga att leka med rytmik och frasering, blandas traditionella folklåtar med egna kompositioner i passionerat solospel på hardangerfela och fiol. Med Gränsland undersöker Anna-Karin det musikaliska gränslandet mellan svensk och norsk folkmusik, mellan tradition och komposition, och gränslandet inom henne själv som artist. Gränslandet är en karg och vacker plats fylld av mystik och gamla sägner. Om du lyssnar riktigt noga kan du höra hardangerfelans magiska klang eka mellan bergen. Kall, klar och trolsk.
Release 2023-04-28
STREAMAKÖP CD​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER • WEB

KAKADA006 ALBUMDEBUT!
GRÅ
SNETT LJUS

På en ö i Göteborgs södra skärgård såddes fröet till duon GRÅ när Johanna Björneke Wirgård spelade sina undanstoppade sånger för Petra Haraldson. Nu två år senare släpper duon sitt debut-album. GRÅ vill vara där i mellanläget och poetiskt beskriva och sjunga om när livet skaver och om när längtan vägrar att ge vika. GRÅ är lugnet och eftertanken, men också åren som gått; det grå i håret som är där för att stanna, det vilsamma gråa och den grå ledan. På Snett ljus finns berättelser om den stora kärleken, men också om den lilla, om när det bara blev och kanske inte ens speciellt bra, om när
man inte räcker till, om att röra sig framåt, om att våga sitta still i båten. 

Petra Haraldson hör du även på albumen Vapenlös och Unarmed.

Release 2023-04-21
STREAMA/KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

KAKACD056 ALBUMDEBUT! 
ANNA HEIKKINEN & LÄNGTANS KAPELL 
• OMENATANGO

En resa till Karelen i sökandet efter rötterna. Till sin farfars äppelträdgård, med 200 äppelträd som han med hopp om framtiden planterade. Sedan kom finska vinterkriget och allt fick lämnas. Anna Heikkinen & Längtans Kapell berättar om saknad efter något förlorat, men också om glädjen över att finnas till och ett sökande efter meningen med allt som sker. Fyra musiker med stark konstnärlig integritet och bakgrunder inom bland annat argentinsk tango, klezmer och nordisk folkmusik som har utforskat den finska tangon med stor omsorg om materialet och det egna personliga uttrycket. På debutalbumet bjuder de på kraft,
stark närvaro och ömsint musikalisk dialog i personliga tolkningar.

Ida Gillner hör du även på albumet Shtoltse lider och Altona.

Release 2023-03-16
STREAMA/KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

KAKACD055 ALBUMDEBUT! 
MAGNUS MARCINKOWSKI PETTERSSON
• SÅNGER UR DRÖMMENS RESERVOAR

Magnus Marcinkowski Pettersson är vissångare, född och uppvuxen på Gotland. På albumet ”Sånger från drömmens reservoar” presenteras personliga texter och lyriska, melankoliska tonsättningar i konst- och folkmusikalisk skrud. Existentiella teman uttryckt med vardaglighet i språket, där dialekten lyser igenom. Autenticitet, närhet och enkelhet. Tillsammans med en ensemble bestående av etno- och konst-musiker från Göteborg skapas meditativ och drömsk musik som på ett inkännande sätt stöttar visans text och stämning.

Release 2023-02-24
STREAMA/KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER • WEB

KAKADA004 (digitalt)
CAMILLA ÅSTRÖM & PETRA HARALDSON
• UNARMED - SONGS FROM THE POETRY OF  KARIN BOYE


Den 26 oktober år 1900 föddes den tidlöst drabbande, modiga och passionerade poeten Karin Boye. 120 år senare släpptes jubileumsalbumet Vapenlös med Camilla Åström & Petra Haraldson. Sedan 2014 har de följt i Karin Boyes fotspår och tonsatt ett personligt urval dikter med en stark ådra av både vemod och mod. Musiken förstärker och tillför nya och överraskande dimensioner till dikternas redan kraftfulla uttryck. Nu släpps den engelska versionen Unarmed med nya översättningar! På albumet medverkar också fem gästmusiker som ytterligare förhöjer gestaltningen av Boyes ord. Genremässigt rör sig Vapenlös sömlöst mellan olika genrer med influenser från visa, världsmusik, pop och konstmusik. 

Mer om det svenska albumet HÄR!
Camilla finns även med på alla skivor med Kaja samt Visor för frågvisa.

Release 2023-01-27
STREAMA/KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

KAKACD54 ALBUMDEBUT! 
RUBINSZTEIN/KARLSSON
• VÄRMLAND


Rubinsztein/Karlsson drivs av en längtan efter att få folk att vilja dansa! De vill känna trycket i ett rum när värmen stiger och ljudet av fiolerna plöjer genom ett kokande dansgolv. Med sin naturliga råhet och varma känslighet djupdyker duon i den traditionella musiken från Värmland och gränstrakterna till Norge. Den 20 januari 2023 släpper de sitt debutalbum “Värmland” på Kakafon records. 14 omsorgsfullt valda låtar som pendlar mellan vemod och eufori, en ohämmad kärleksförklaring till folkmusiken.

Release 2023-01-20
STREAMA/KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

SINGELSLÄPP
PETRA HARALDSON
• EVIGHETSDANS
 
Kan man vila i en hudlös evighetsdans?
Följer, litar på att dansen snart klingar ut, en paus, samla kraft tills nästa dans tar vid. Artisten och låtskrivaren Petra Haraldson släpper nu singeln Evighetsdans på Världsdagen för psykisk hälsa. Med flera års egen erfarenhet av psykisk ohälsa vill hon uppmärksamma temat med en sång som kom till mitt i en natt-dans i tankar och känslor. En sång om att lita på orken att ta sig igenom. Om en evighetsdans som får vara som den är när den är. Inspelad, mixad och masterad i Studio Glasfågeln, Törresröd, den 21/9 av Gustav Davidsson. Petra Haraldson - Text, musik, piano, sång, produktion. Gustav Davidsson - Trombon. Foto: Daniel Björneke Wirgård. Grafisk design: Cecilia Bergman på Leomini. Producent: Petra Haraldson. 
STREAMA
Release 2022-10-10

KAKACD053
NINA ÅKERBLOM NIELSEN • TID
 

Hur ska vi egentligen förhålla oss till tiden, som obönhörligt rusar fram och lämnar djupa spår i oss alla? Från ungdomens längtansfulla förväntan, genom besvikelse och sorg, till - i bästa fall - nyorientering och framtidshopp. Med albumet Tid vill sångerskan, pianisten och kompositören Nina Åkerblom Nielsen beröra lyssnaren med sånger från livets och årstidernas alla skiftningar. Arbetet med Tid kom under inspelningens gång också att bli en sorgebearbetning. Mitt under inspelningsperioden avled Ninas livspartner efter flera års kamp mot cancer. Låten Skrivet på mitt hjärta är tillägnad honom, men även deras första son som dog i magen i månad nio. På albumets sista spår Sången ser Nina framför sig hur hon och de två barnen hittar en ny väg framåt, med musiken som en helande kraft. Tid är Ninas uppföljare till debutalbumet Some Solitary Wander (2018).

Release 2022-09-30
STREAMAKÖP CD​ • PRESSWEB 

KAKAEP001 
MAJA HEURLING & OLA SANDSTRÖM
IRRBLOSS - Songs from the poetry of Signe Aurell (English version)


In 2019 songwriters Maja Heurling and Ola Sandström released their music compositions to the forgotten poetry of emigrant and social activist Signe Aurell. After the success with the album Irrbloss in Swedish, the sequel EP in English is released with four of the songs translated into English. As a Swedish emigrant in, Signe Aurell hoped for a brighter future in America just like nearly 250,000 other young women who traveled solo across the Atlantic in
the early 1900s. The original book of poetry was self-published by Signe Aurell in
Minneapolis in 1919. “When I first got the poems, it was as if a treasure landed in
my lap. I immediately felt a strong connection with Signe and her passionate way
of writing. I felt that she deserved recognition within Sweden’s poetic tradition”
says Maja Heurling.

Andra album från Kakafon med Maja Heurling och Ola Sandström: Irrbloss (svensk version, 2019)
Andra album från Kakafon med Ola Sandström: Eldklotter

Release 2022-09-16
KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERSTREAMAWEB

KAKACD052 ALBUMDEBUT
DINA GRUNDBERG • JAG LJUGER MEST OM ALLT

”Här har du min kärleksannons, jag ska berätta allt som jag är bra på! Men jag är inte bra på nåt, så jag ljuger mest om allt.” Den 9 september släpps Dina Grundbergs debutalbum, en skiva som bjuder på jazzig svensk viskonst med både skruv och finess. De personliga vardagsberättelserna, med finurliga texter står i centrum. Hennes sånger handlar om allt från hur man skriver en kärleksannons när man inte är bra på någonting alls, till historien om Åke med tandvärk. Hon skriver om söndagsångest och hur det känns att tycka synd om sig själv, men hon skapar också ljusa och hoppfulla bilder. Dina Grundberg backas upp av en lekfull blåssektion och ett svängigt komp där hon och hennes musiker hittar ett unikt uttryck. Tillsammans vandrar de i fotspåren efter profiler som Barbro Hörberg och Hasse & Tage, samtidigt som de skapar morgondagens jazzvisa. 

Release 2022-09-09
STREAMA • KÖP CD​ • PRESSWEB 

KAKADA003 (Digital release)
GUNNAR KÄLLSTRÖM • DEN ROLIGES VÄG
 

Gunnar Källström estradör, vispoet och författare bjuder lyssnaren välkommen till sitt senaste album Den roliges väg. Det är det tionde i ordningen och här återfinns visor om fred, nära relationer, barnets världar och tiden som passerar medan makaronerna kokar. Titeln korresponderar med Erik Lindegrens diktsamling Mannen utan väg och ger också en passning till Nils Ferlins dikt Rolige bror. Lindegrens avsikt var att ge uttryck åt sin samtids vanmakt under andra världskriget. Ferlins dikt är ett avsked av en god vän, en själsbroder i marginalen. Källström gör en nutidsreflektion på det personliga planet, en inåtvänd nyhetsspegel helt enkelt. Det viktiga och vackra med det här albumet är försoningens röda tråd invävd i inspiration från Jojje Wadenius, Joni Mitchell, Django Reinhardt och gammal pop. Plattan har arbetats fram i nära samarbete med multimusikern Martin Olsson som spelar i stort sett alla instrument på inspelningen och som också har suttit vid mixerbordet.

Andra album från Kakafon med Gunnar Källström: 14 visor på fastande mageAllt skägg är höFåglar med höjdskräckVintergäck.

Release 2022-08-29
STREAMA/KÖP​PRESSWEB 

KAKACD051 ALBUMDEBUT!
MURRE ERIKSSON • TÄNK OM...
 

Den egensinniga visartisten och folkrockaren Miranda Murre Eriksson ifrån Smålands djupa granskog tar lyssnarna med på en känslomässig berg- och dalbana med sina underfundiga texter och följsamma melodier igenom glädje och sorg i livets stora och vardagens små stunder. Nu släpps hennes debutalbum Tänk om…
Miranda Murre Eriksson kommer ifrån den lilla byn Torsåsby i Västra Torsås som ligger i de södra delarna av Alvesta kommun och har sedan 14 års ålder, fart och flängt mellan tåg och bussar till olika platser och spelningar och spelat sin musik. På debutalbumet Tänk om… lyfts Murres akustiska låtar in i ett visrockigt rum. Där texter och spröd sång samsas med skitiga elgitarrer och ett komp med pondus, men också låtar där lågmäldheten får stå i fokus. Musik och texter som stannar kvar. 

Release 2022-05-20
STREAMA • KÖP CD​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

KAKACD050 ALBUMDEBUT!
TRIO ROP • MELLAN OSS
 

Genom en brinnande vilja att berätta om den lilla människan och allt det där som känns så stort, tar Trio Rop avstamp i folkligt berättande och folklig vokal tradition. I den andan söker Trio Rop i sitt skrivande efter de allmänmänskliga formuleringarna för att synliggöra berättelser de saknar i folktraditionen. Berättelser om de avvikande, om samkönad kärlek och starka vänskapliga band. Med debutalbumet Mellan oss skapar Trio Rop med kraft och skörhet, lekfullhet och allvar, ett unikt vokalt ljudlandskap i vilket berättelsen tar plats. Berättelsen om ett uppbrott, en stor sorg, en återhämtning och livet som händer däremellan. Elin Buxfeldt, Petrix Hessel och Sofia Källman tar lyssnaren med till en helt stilla plats med motljus och vackra skuggningar. Medverkar gör också ytterligare sex röster.

Mellan oss finns allt och ingenting. Mellan oss bygger vi framtiden. Mellan oss finns syskonskapet, finns sorgen, finns kärleken, finns rop och viskningar. Det lever mellan oss.

Release 2022-05-20
STREAMA • KÖP CD​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER • WEB

KAKACD047 
KAJA & TETRA • MIDVINTERVAKA - VINTRA SOLSTICO
10-årsjubileum!

Sedan ett decennium har föreställningen Midvintervaka värmt ljustörstande, frusna vintersjälar, från norr till söder och nu firar Kaja &
Tetra 10 år med jubileumsalbumet Vintra Solstico (Midvintersolstånd 
på esperanto)! Här ljuder allt från mariavisor på svenska och grekiska, festmusik från Marocko och Stilla natt på spanska, till tonsatt poesi av Olivia Bergdahl, julvisa av Alf Hambe och haitisk sång om änglarna som lyssnar på oss. Musiken förevigades under några soliga dagar i maj på Studio Epidemin med Göteborgs främste folkmusikproducent Henrik Cederblom vid mixerbordet. Nu släpps Vintra Solstico in i våra hem inför stundande vintersolstånd och julfirande. Välkommen in i värmen till ett dignande julbord med dofter, smaker och toner från Norden, Mellanöstern, Karibien och Medelhavet. 

Release 2021-11-26
STREAMAKÖP CD​LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

SINGEL 3
MIDNATTSORKESTERN • LAJKA
Den sena hösten bjuder stjärnklar himmel och årets tredje singelsläpp från Midnattsorkestern: Lajka. Den tredje november 1957 skickades hunden Lajka ut i rymden utan möjlighet att återvända. Det är något alla hundar vet.
Elina Ryd - sång, Linnea Hällqvist - violin, Knapp Brita Pettersson - violin, Maria Jonsson - viola, Stina Larsdotter - cello, Gustav Jullander - gitarr, Johan Bengtsson -bas, David Löfberg - text/musik/arr/dragspel.
STREAMA/KÖP
Release 2021-11-03

KAKACD049 
JOAKIM SCHMIDT • ÖGONBINDEL

I Joakim Schmidts mystiska värld dansar det vackra med det svarta och verkligheten är inte alltid vad man tror. Döden mumsar på kokosbollar, en kråka berättar sin historia för en vegetarisk
bartender och i skogen fördjupar sig alverna i fransk poesi.
Efter tidiga år som trubadur utan band och därefter sjutton år med den legendariska Bastukvintetten som sjöng Vladimir Vysotskijs visor på svenska, har Joakim nu hittat sin egen ton, en blandning av
djupt allvar och förlösande skratt. Texterna är skrivna med en stark kärlek till språket och verskonstens alla möjligheter. Joakim är en göteborgare vars inspiration kommer från Filipstad, Stockholm, Karlstad, Hissmofors, Baltimore och Montréal, för att nämna några platser. Han bor numera på Orust i Bohuslän, där stillheten och tystnaden har låtit kaoset och koncentrationen leva i ett ömsesidigt berikande förhållande. ”Ögonbindel” är Joakims första CD med eget material.

Release 2021-10-08
STREAMA • KÖP CD​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER • WEB

KAKACD048 | KAKALP008
HELENA DAVIDSSON • ALDRIG LIKA KONSTIG OCH ENSAM IGEN

På Helena Davidssons nya album Aldrig lika konstig och ensam igen möter svensk vistradition inkännande improvisationsjazz. Helena sjunger om hav som rullar, om svalor, fladdermöss och om en längtan att göra sig fri. Texterna är skrivna av Helena Davidsson och musiken är skriven av sångerskan och kompositören Sofia Pettersson och multimusikern Olle Linder. Helena har tidigare gett ut albumet men det finns kor, båda är inspelade och producerade av Henrik Cederblom (Studio Epidemin i Göteborg). Aldrig lika konstig och ensam igen släpps både som vinyl och CD den 10 september. Medverkande: Helena Davidsson - sång, Henrik Cederblom - gitarr, Olle Linder - sång, bas och trummor, Stefan Wingefors, piano, Lisen Rylander Löve - saxofon, Jon Fält - trummor, Patrick Rydman - sång och percussion, Robert Biggles Sohlberg - sång, Harriet Ohlsson - sång, Lotta Sjölin Cederblom - kör  och Katarina Heed - kör.

Release 2021-09-10
STREAMA • KÖP CD​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER

SINGEL 2
MIDNATTSORKESTERN • LÅNGT BORT I SKOGEN
Så här i sensommartid kommer årets andra singelsläpp från Midnattsorkestern, Långt bort i skogen. Sången är en hyllning till, men blev också ett avsked till, en älskad skog. Detta faktum ger oss även anledning att
likt solen i en skogsglänta vilja belysa och likt skogens sus ge luft åt dessa angelägna budskap: RÄDDA DE SISTA NATURSKOGARNA och STOPPA KALHYGGES-SKOGSBRUKET!
Elina Ryd - sång, Linnea Hällqvist - violin, Knapp Brita Pettersson - violin, Maria Jonsson - viola, Stina Larsdotter - cello, Gustav Jullander - gitarr, Johan Bengtsson -bas,
David Löfberg - text/musik/arr/dragspel.
Release 2021-08-13
STREAMA/KÖP

KAKACD046
EIWOR KJELLBERG BAND • STAND OUT
 

Eiwor  Kjellberg är riksspelman från Järvsö och hennes tredje album Stand Out är musik ur Hälsinglands blåaste skogar och djupa tjärnar, tätt mastigt samspel så in i bomben svängigt, dansant svettigt och med en nerv av fin skörhet så nackhåren sakta reser sig.
I Markus Räsänens arrangemang av Song for Dacha tas vi med på en svindlande resa genom Ukraina och i vissa partier riktigt syns de vidsträckta landskapet. I Ian Carrs arrangemang av Cyckelhandlarens dotter känns det som vi är på en cyckeltur där cyckeln till slut får vingar. I Emil Skoghs arr av Polarpolskan är attityd ordet! I Maya o Siggis vackra brudpolska glöder den stora kärleken, så otroligt innerligt och med ett magiskt samspel. Plattan är inspelad på Stallet, Stenegård Järvsö i mars 2021 av Markus Räsänen. Medverkar gör Eiwor Kjellberg fiol, Sara Karlsson Jerfström fiol, Robert Jerfström - fiol och viola, Markus Räsänen - dragspel, Ian Carr - gitarr och Emil Skogh - Kontrabas.

Release 2021-07-30
STREAMAKÖP CD​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

KAKACD045 | KAKALP006 SOLODEBUT!
ANNA EKBORG • SOLO
MANIFESTPRIS och DALECARLIA AWARDS samt ÅRETS SOLOALBUM (Lira) 2022! Nominerat till en grammis!


Anna Ekborg är en utav den yngre generationens folkmusiker som på senare år har etablerat sig på den svenska folkmusikscenen, både som soloartist och som ensemblemusiker i bland annat den Grammis-nominerade stråktrion Northern Resonance. 
Anna är uppvuxen i Falun och rättvikspolskorna är det som ligger henne allra varmast om hjärtat. Genom mentorer som Ellika Frisell, Mikael Marin, Hadrian Prett och Per Gudmundson samt genom gamla arkivinspelningar bär Anna med sig en otrolig låtskatt och under 2021 släpper hon sitt första soloalbum med den repertoaren hon har samlat på sig genom åren. 
Med en längtan efter att hitta nya influenser och att utforska musikens gränser tillsammans med en nyfikenhet och inspiration från tidigare generationers spelmän sätter Anna sin personliga prägel på den musik som hon bär med sig. Med en medvetenhet i sitt spel bjuder hon åhörarna på ett uttrycksfullt samt djupt rotat fiolspel med en stor personlighet där låtarna växer för varje omtag.

Release 2021-07-16
STREAMAKÖP CD​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

SINGEL 1
MIDNATTSORKESTERN • MIDNATTSTÅG
Midnattsorkestern släpper den första singeln från en kommande platta: Midnattståg. Den hämtar inspiration från såväl sovjetiska barnprogram som kompositören David Löfbergs tid som tågpianist. Den är ett hoppfullt, "hallå, vi ses snart igen" till alla som väntar ut pandeminatten i sina källarhål. Dagen kommer när vi åter ska spela och dansa! Midnattsorkestern består av Elina Ryd - sång, Linnea Hällqvist - violin, Knapp Brita Pettersson - violin, Maria Jonsson - viola, Stina Larsdotter - cello, Gustav Jullander - gitarr, Johan Bengtsson -bas, David Löfberg - text/musik/arr/dragspel.
Release 2021-06-11
STREAMA/KÖP

 

KAKACD044
FIA EKBERG • BANGATAN
MANIFESTPRIS 2022
Fia Ekberg är musikalartisten som blev låtskrivare och vispoet. Bangatan i Majorna, Göteborg, är hennes hem, och livet levt därifrån är grunden för denna personliga platta (hennes första fullängdsalbum). Med påtaglig närvaro berättar Fia sin historia, utan skyddsnät och fallskärmar, i sånger om att älska, åldras, finnas till, vilja leva så att en går sönder, föräldraskap, ilska och längtan efter tillhörighet och försoning. Hon rör sig fritt mellan läcker pop och hjärtskärande visor med inslag av blues, spoken word och cabaret. Krispiga gitarrer och delikata syntljud utgör huvudackompanjemanget till dessa nakna texter, och gästmusiker förgyller och fördjupar soundet och berättelserna ytterligare. Det är vardagsrealism och storslagen längtan som får falla fritt tillsammans.

Release 2021-03-26
STREAMAKÖP CD​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

KAKACD042  DEBUTALBUM!
VANJA MODIGH • VOCAL TRADITION

“Det finns sånger som berör, det finns sånger som stannar kvar och det finns sånger som bara måste sjungas.” Vokaltrion Vanja Modigh har samlat några av dessa på sitt debutalbum Vocal Tradition. Här samsas svensk och nordisk folkmusik med georgisk polyfoni, kärnfull amerikansk old time, folkmusik från Korsika och egenkomponerad musik. Sköra, kraftfulla och innerliga sånger med rötter i olika folktraditioner. Vanja Modigh utforskar nyfiket röstens potential med en sammanflätande harmonik, säregna ornament, innovativa rytmer, kvartstoner och en sagolik klang. Vanja är ett anagram av sångerskornas förnamn och Modigh är ett ledord för vad de vill vara när de sjunger och väljer sin repertoar. Med stor dynamik och en bred palett av sångstilar sjunger de rätt in i hjärtat på den som lyssnar.

Release 2021-02-26
STREAMAKÖP CDLYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

SINGEL
LUCAS STARK • BRUKETS BLÅ
Lucas Starks låt Brukets Blå handlar om ett mindre brukssamhälle i Södermanland. Ett samhälle med stolta anor. Låten är en kärlekssaga till en arbetsplats, ett bandylag, vackra drömmar och ett folkhem som inte längre finns. Lucas Stark - Sång, gitarr och cittra, Petter Eriksson - kontrabas och flygel, Joakim Fritzner - Pedal-steel och Bernt Andersson - munspel. Producent: Petter Eriksson.
Release 2020-12-18
STREAMA/KÖP

 

KAKADA002 (digitalt) DEBUTALBUM!
CHARLIE BROLUND • DRÖM OCH REALITET

Charlie Brolund är textförfattare, låtskrivare och jazzsångare bosatt i Stockholm. Från att ha skrivit jazz, progg och folkpop har nu Charlie de senaste åren övergått till att endast skriva poesi på svenska. Rösten i klingande form är dock fortsatt ett centralt redskap i hens konstnärliga framställning. Dröm och Realitet är en intim och sällsam resa av poetiska skildringar. Med suggestiv röst läser Charlie sin poesi och klär den i en nyansrik skara musikers orginella kompositioner samt i konstnären Hanna Stenmans illustrationer. Färgstarka bilder av röst, ton och illustration målas upp av ett inre i möte med omvärlden, i mötet med de älskade. Medverkande på albumet är Charlies vänner och familj - alla etablerade musiker inom dagens pop-, jazz- och folkmusikscen. Albumet släpps digitalt. Texterna och illustrationerna kommer att finnas på en dubbelsidig affisch.

Release 2020-10-30
STREAMA/KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

KAKADA001 (digitalt) / KAKACD043 (CD) DEBUTALBUM!
VAPENLÖS - CAMILLA ÅSTRÖM & PETRA HARALDSON TOLKAR KARIN BOYE

Den 26 oktober år 1900 föddes den tidlöst drabbande, modiga och passionerade poeten Karin Boye. På årsdagen 120 år senare släpps nu jubileumsalbumet Vapenlös med ett urval av Boyes dikter, tonsatta av Camilla Åström & Petra Haraldson. Karin Boye berör. Hennes poesi känns märkligt aktuell och angelägen i vår tid och har alltid en starkt och djupt klingande egen ton. Sedan 2014 har Camilla Åström & Petra Haraldson följt i Karin Boyes fotspår och tonsatt ett personligt urval dikter med en stark ådra av både vemod och mod. Musiken förstärker och tillför nya och överraskande dimensioner till dikternas redan kraftfulla uttryck. På albumet medverkar också fem gästmusiker som ytterligare förhöjer gestaltningen av Boyes ord. Genremässigt rör sig Vapenlös sömlöst mellan olika genrer med influenser från visa, världsmusik, pop och konstmusik. 2021 kommer även en vinylskiva!

Camilla finns även med på alla skivor med Kaja samt Visor för frågvisa.

Release 2020-10-26
STREAMA/KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERWEB

KAKACD041 / KAKALP005 / Digitalt
JONATHAN HILLI • SÅNGER ATT BRINNA TILL
MANIFESTNOMINERAD 2021!
Jonathan Hilli har beskrivits som en framtidens viskonstnär och belönades med Manifestpris för debutalbumet Jordsånger (2018). Nu släpper han uppföljaren Sånger att brinna till med tio vildvuxna visor och utbrytarkonst i musikform. Materialet till Sånger att brinna till skapades som avledning under perioder av uppbrott och förnyelse. När bubblor spruckit, vid sista sorti på en teaterscen, avslutade studier, efter albumdebuten, ett nytt land... Utbrytarakter ur tomhets-känslorna, tröstesånger på språng mot förnyelse. Sånger att brinna till är vårdslöst punk-tango, sammetsdraperichanson, musettedragspel, stumfilms-avantgarde. Det är cellohårdrock, världsmusikrytmer, undergångstoner, saxofonglädje, sirliga stråkarrangemang, rockabilly soptunnetrummor och dödsföraktsbalkan.

Release: Digitalt 2020-10-23 | CD och LP släpps 2021-02-19.
STREAMA • KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER •  WEB

KAKACD040 DEBUTALBUM!
MEJRAM • MEJRAM

Bron mellan Göteborg och Nashville heter Mejram! Där möts amerikansk rootsmusik och svensk folkton i ett omsorgsfullt inslaget folkpop-paket fyllt av personliga historier klädda i strängar, stråkar, klaver, slagverk och riklig stämsång. Efter tre år i skuggan kommer bandet nu ut i solen med det som gör Mejram till Mejram - Fyra skickliga unga musiker, två språk, oändligt med känslor och stor skaparglädje. Under många timmar i lagom skruttiga lokaler, med gula gardiner och usel ventilation, har tio låtar varsamt knådats fram, för att sedan sättas på pränt hos Henrik Cederblom i Studio Epidemin (Göteborg). Med sina personliga historier leder Mejram lyssnaren igenom livets toppar och dalar i ett kompakt krypa-upp-i-skön-fåtölj-format på 41 minuter.

Release 2019-11-08
KÖP LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER​ STREAMA WEB

KAKACD039 DEBUTALBUM!
Maja Heurling och Ola Sandström • IRRBLOSS

Maja Heurling och Ola Sandström har i tre år arbetat med att tonsätta amerikaemigranten Signe Aurells poesi. Berättelsen om Signe är en helt annan än den om Karl-Oskar och Kristina. Signe lämnade på egen hand Sverige 1913 för att söka lyckan i USA, där hon arbetade som sömmerska, tvätterska och skribent. I USA gav hon även ut sin metriskt perfekta och språkligt glödande diktsamling Irrbloss 1919 - på svenska. Signes för samtiden hittills okända dikter handlar om hemlängtan och om kampen för en ljusare framtid. 100 år senare får de en musikalisk inramning där folkmusik möter visa och där tonsättningarna
lyfter varenda meningsbärande ord.

Andra album från Kakafon med Ola: Eldklotter.

Release 2019-10-18
KÖP​ • LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONERSTREAMAWEB

KAKACD038
NAVARRA • I LJUSNINGEN

I ljusningen är Navarras tredje och mycket efterlängtade album. I snart ett decennium har de synts på nationella och internationella scener och nått rakt in i hjärtat på en entusiastisk publik. De är kända som förnyare av sin genre och som en explosiv liveakt med en närvaro som skapar en närmast magisk stämning mellan band och publik. ”I ljusningen” ger oss folkmusik på klassiskt Navarravis med gruppens omisskännliga energi och spelglädje, men där finns också låtar som tänjer ordentligt på folkmusikbegreppet. En syster från Somalia, finnskogspop, telefonförsäljare och en längtan stor som månen får alla sina självklara platser när Navarras musik tar form. Det är svettigt folkmusikgroove och stillsam tröst en gråsliten dag. I ljusningen, just när solen bryter sig igenom nattens slöja, finner vi Navarras magiska värld.

Andra album med Navarra: Nya Fönster och Om natten.

Release 2019-09-13
KÖP LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER STREAMA WEB
KAKACD037 DEBUTALBUM!
ANNE KALMERING & STAHLHAMMER KLEZMER CLASSIC
VAYTER


Anne Kalmerings röst liknar ingen annan. Med sina själfulla och varma tolkningar av sånger på jiddisch och ladino har hon länge varit en central gestalt inom svensk-judisk kultur och har sjungit för riksdag, kungahus och skolbarn, på festival, begravning och fest, i radio och TV. Nu släpper hon, tillsammans med kritikerrosade Stahlhammer Klezmer Classic, debutalbumet Vayter. Albumet visar klezmermusikens enorma bredd – judisk folkmusik möter kammar-musik och cabaret i suggestiva och lekfulla arrangemang. Stahlhammer Klezmer Classic har sina rötter i Stahlhammer Orchestra som verkade i Polen 1920 -1939 med bl.a. violinisten Semmy Stahlhammers farfar och farbröder. Under andra världskriget sändes musikerna till getton och utrotningsläger. Nu för Semmy familjetraditionen vidare med nya gruppmedlemmar. Titeln Vayter betyder ”vidare, framåt” på jiddisch, och albumet är en hyllning till alla som vandrat före med sina sånger och sin musik.

Release 2019-08-30
KÖP LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER STREAMA
KAKACD036
ELLINOR & LEONOR • ÅRSRINGAR

Årsringar bjuder på låtar från södra Dalarna som med lekfullhet och stor vördnad framförs i en dansant anda. Med den ovanliga sättningen femsträngad cello och fiol vitaliserar och levandegör Ellinor & Leonor låtar som vandrat från spelman till spelman eller hämtats ur gamla notarkiv. De väver stilfullt samman syddalska klanger och generationer av spelmanstradition med improvisation och influenser från skilda håll. Varje låt gör sin egen stilistiska resa via såväl klassisk barockmusik som pop och annan folkmusik. Cellisten Leonor Palazzo (BE) och riksspelmannen Ellinor Fritz vill med Årsringar,
duons andra album, hylla de spelmän och stilbildande musiker som vandrat före. 





Release 2019-05-17
KÖP LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER STREAMA
KAKACD035 SOLODEBUT!
HENRIK CEDERBLOM • ZOBOP

Henrik Cederblom (musiker med Den Fule, Sofia Karlsson, Daniel Lemma, Sofie Livebrant, Freddie Wadling m.fl.) har skrivit en samling låtar till ett album som fokuserar på melodi och groove, en urban världsmusik som hämtar sin inspiration ur dans i olika former. Zobop tar oss med till nya musikaliska mötesplatser. Här finns influenser från stilikoner som t.ex Zappa, Jeff Beck, Bill Frisell eller Tony Allen, men i grunden är låtarna spelmansmusik för elgitarr, saxofon, bas, beats och trummor. En låts väsen, hur det orkestrar beatet och vilken värld som öppnar sig genom melodierna och samspelet, är vad som gör musiken på Zobop till en helt egen plats att vistas på. Kvartetten bestående av Tapha Ndiongue - tr, Viktor Turegård - bas, Sten Källman - sax, perc och Henrik Cederblom - git, lapsteel bildades sommaren 2018 efter ett par års experimenterande med olika sättningar och koncept. Finn Björnulfsson gästar på albumets titelspår.

Release 2019-05-17
KÖP LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER​ STREAMA

KAKACD034
IDA&LOUISE • SHTOLTSE LIDER

För hundra år sedan blomstrade jiddischkulturen och det fanns en stor rörelse av kvinnliga poeter som drevs av konstnärliga visioner. Deras verk föll sedan i glömska efter andra världskriget, men tack vare feministiska kretsar på 80-talet översattes de till engelska och en ny värld kunde ta del av poesin. Med Shtoltse lider (Stolta dikter) blåser Ida&Louise nytt liv poesiskatten och tolkar fem av poeterna i egna tonsättningar. Musikaliskt har Ida&Louise förhållit sig fritt med utgångspunkt i texterna och bortom musikgenrer. På albumet har duons symbiotiska sound utvidgats med stämsång, klockspel och cello. Här finns också en knastrig gammal ljudupptagning av poeten Rokhl Korn. Alla dikter står att läsa på engelska i konvolutet till skivan.

Release 2019-03-08

KÖP LYSSNA / SE / PRESS / RECENSIONER STREAMA WEB

KAKACD033 / KAKALP004
KAJA • ORIGO (CD och LP)

Drygt fem år efter senaste albumet Tre Trappor Upp kommer nu Origo - En hyllning till livet och döden, resan och evigheten. Mycket har hänt sen sist. Trion Kaja, som nyligen fyllt tonåring, låter här sin särpräglade och personliga musik få rymma ett brett spektrum av känslouttryck i en kreativ mix av olika influenser. På nya albumet gästas fiol, dragspel och kontrabas av synthbas, flygel, handklapp, kalimba, live-elektronik och saxar (både såna man klipper med och instrumentet). En tolv minuter lång tredelad svit samsas med en Vals till döden, en irrfärd och en spårvagnsresa i nio åttondelstakt. Influenserna hämtar Kaja liksom tidigare i klezmer och östeuropeisk folkmusik, tango och konstmusik men nu även i pop, afro och electronica. Allt i ett suggestivt, utvidgat och filmiskt 'kammarsound of Kaja'.

Andra album med Kaja: Krackel, Rust, Tre Trappor Upp och Midvintervaka. Kaja medverkar även i Gunnar Källström & Fridens Liljer.

Release 2019-03-01

KÖP LYSSNA / PRESS / RECENSIONER STREAMA  WEB

KAKACD032
JONATHAN HILLI • JORDSÅNGER
MANIFESTPRIS 2019!
Jonathan Hilli är en artist vars visor är kärva som tajgan och vackra som bottenlösa finska sjöar. Hans musikaliska uttryck är mycket expressivt, det känns som han arbetar sig fram takt för takt och bjuder in lyssnaren i den ofta mycket dramatiska berättelsen. Jonathan lyfter in visan i spännande nya sammanhang med sina genomarbetade, närmast klassiska arrangemang kombinerat med expressiv sång och starka nyskrivna angelägna texter. Intressant är röstens användning och hur uttrycken förändras i visa efter visa. Det är alltid omväxlande och fängslande.

Release 2018-10-05
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​ • ITUNESWEB

KAKALP003
GUNNAR KÄLLSTRÖM & De praktiska husgeråden med Matti Ollikainen • SÅ IN I VÄGGEN

Gunnar Källström vill med sin nionde skiva Så in i väggen, bringa en hyllning till den naiva konsten. I nio enkla visor målar han tillsammans med bandet De praktiska husgeråden och Matti Ollikainen en historia om att sjunka, nå botten och kravla sig upp till ytan igen. Det handlar om att gå in i väggen och se vad som finns på andra sidan. 

Release 2018-10-05
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​ • ITUNESWEB

  

KAKACD031
KARL HELDAL • VI GÅR PÅ GULT

Med sitt tredje album har den norske visartisten Karl Heldal sökt tillflykt bland svenske visvänner. Karl Heldal har skrivit en samling visor som ramas in av ett starkt engagerande patos. Sångerna är kommen-tarer och reflektioner över den tid vi lever i här och nu. Det handlar om på vilket sätt vi väljer att bemöta våra medmänniskor. Enligt Karl är varje människa en oändlig tillgång som är lika värdefull var hen än befinner sig. Det är vårt ansvar och vår stora glädje att se till att vi alla mår bra och får en plats i samhället som vi trivs på och där det känns meningsfullt att verka. Det fina är att dessa nutidsreflektioner finner sin grund i ett personligt, kritiskt existentialistiskt sökande. Istället för staplade moralkakor bygger Heldal sitt universum av lika delar tro, hopp och tvivel. De musikaliska arrangemangen är noggrant framställda för att lyfta upp och genomlysa texten, föredömligt enkelt och effektivt.

Release 2018-02-15
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​ • ITUNES

  

KAKACD030
AMERIKARESAN • SANNINGEN OM BIG JOE – EN RIKTIG RÖVARHISTORIA

Emma och Gustaf drömmer om att bli artister och blir gatumusikanter i stan. Snart anklagas de för ett brott de inte har begått. Jagade rider emigranten Gustaf och rövarprinsessan ut över prärien, fast beslutna att hitta sanningen. Men de glömde bort Big Joe... Amerikaresan startade som ett barnprojekt 2013 av Marcus Svensson. 2014 släppte han första skivan om Gustafs resa till Amerika tillsammans med basisten och producenten Petter Eriksson. Kort därefter  anslöt artisten Lovisa Samuelsson anslutit för att kunna göra berättelsen om Emma och Gustaf levande. Under inspelningsarbetet anlände Skånes bluesprofil Svante Sjöblom för att sjunga Big Joes låtar och slutligen fick Amerikaresans patenterade berättarröst – Åsa Gustafsson – ledigt från teater- och radiovärlden för att medverka. Med växelsång, amerikansk rootsmusik och suggestiva poplåtar rullas historien om Big Joe upp i full galopp på ett album med tio nyskrivna låtar om hästar, vänskap, mod och lojalitet.

Release 2017-11-10
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​ • ITUNESWEB

  

KAKACD029 / KAKALP002
SARA PARKMAN & SAMANTHA OHLANDERS • MATRIARKERNA (CD och LP)

Efter dundersuccén med den feministiska anti-nationalistiska föreställningen Fäboland som spelat för utsålda hus över hela Sverige kommer nu uppföljningen i form av detta stjärnspäckade debutalbum. I över 500 år har matriarkatet varit en viktig del av Skandinaviens fäbodar – men rätt osynligt i historieböckerna. Så nu är det dags! Med Matriarkerna återtar denna prisade folkmusikduon traditionerna och bjuder därtill in sina bästa traditionsbärare, hjältinnor och inspiratörer att gästa. Lena Willemark, Susanne Rosenberg, Agneta Stolpe, Marie Selander och Ellika Frisell! Sara & Samantha, två av landets vassaste folkmusiker och pionjärer i Sveriges kulturliv, har spelat sig genom Sverige och Europa ihop sedan 2008. De har fört in folkmusiken i nya rum. Från bygdegårdar och teatrar till klubbar och feministiska festivaler. 2015 och 2017 nominerades de till Årets Traditionsbärare vid Folk- och Världsmusikgalan och 2017 utsågs Sara Parkman till Årets Artist på samma gala.

Release 2017-11-03
KÖP •  LYSSNA / PRESS​ • ITUNES  WEB

KAKACD028
TOBIAS EREHED • HISTORIER

Den populära estradpoeten Tobias Erehed har under många års tid rest runt i Sverige och framfört sina dikter på stora och små scener. Nu har han äntligen spelat in de personliga favoriter som vuxit fram genom möten med publiken under åren. Historier är ett avskalat, naket och ärligt album, inspelat enbart med Tobias sävligt norrländska stämma. Alltihop kryddat med en ordentlig dos svart humor.

Release 2017-05-18
KÖP/FÖRBESTÄLL •  LYSSNA / PRESS​ • ITUNES  WEB

KAKACD027
PIREUS • REBETIKA PÅ SVENSKA

För första gången presenteras nu ett helt album på svenska ägnat den grekiska rebetikatraditionens spännande värld. Från stökiga hamnkvarter, dammiga bakgator och mörka barer berättar Pireus de mustiga historier som spreds i Greklands hamnstäder runt förra sekelskiftet. Spännande öden och berättelser som har inspirerat gruppen till nyöversättningar men även nyskrivna svenska texter. Fjorton starka sånger har valts ut till denna utgåva. Följ Maharadjan in mot stan och känn hur brustet hjärta smakar av salt, då himmelen går sönder.

Release 2016-10-28
KÖP​ •  LYSSNA / PRESSITUNES WEB

KAKACD026
MAJORNAS 3DJE ROTE • VÄLKOMMEN HEM

Majornas 3dje Rote är för Göteborg vad doften av nybakat bröd är för Paris, potatisen för Alingsås eller violen är för Flen. Ett band rotat ur marken de trampar och publiken de spelar för. De är folkmusikbandet som helst spelar country, cajunorkestern som gärna drar en schottis och rockbandet som helst läser poesi. De har gjort sig kända för sin säregna folkliga blandning av stilar och uttryck. Alltid med berättelserna och hjärtat i centrum. De har tidigare släppt två album och samarbetat med artister som Thomas Von Brömsen, David Urwitz och Håkan Hellström. De är ett utpräglat live- band och har genom sina fokuserade framträdanden och idoga spelande genom åren byggt upp en trogen och uppskattande publik. 

Release 2016-09-29
KÖP​ •  LYSSNA / PRESS​ITUNES WEB

KAKACD025 • Albumdebut!
SWING TARTURO • OPERATION VISION

Med rebellisk swing, rytande blues, lekfull improvisation och hoppfulla texter om en solidarisk och jämställd värld delar Swing Tarturo på sitt debutalbum generöst med sig av både allvar och glädje. Deras unika nyskrivna nutidsswing är skarp, fräsch, experimentell och överraskande. Bandet har blåst liv i och förnyat den traditionsbundna, nästintill utdöende 20-talsjazzen. Swing Tarturos musik låter som en gammal vevgrammofon, eller en galen urspårad cabaret från 30-talet kryddat med en näve punk och är svår att stå still till. De har rört sig mer och mer mot en repertoar med tonvikt på sångerskan Julia Stokes musik i samma tradition och har på albumet Operation vision gått ifrån de gamla klassikerna med undantag för en låt. Den ännu högst aktuella antirasistiska Strange fruit från 1936. Mötet mellan ärligt djärva texter om jämställdhet, empati och vardagsångest och den uppfinningsrika, ofta humoristiska musiken skapar en spännande och särpräglad samling låtar.

Release 2016-05-13
KÖP •  LYSSNA / PRESS​ • ITUNES WEB

KAKACD024 • Albumdebut!
FLOCKEN • ALTONA

Altona är ett kraftfullt och dynamiskt album, med tio nyskrivna djuriska kompositioner, och resultatet av fyra års intensivt turnerande och musikaliskt utforskande mellan fyra karaktärsstarka musiker. Flocken bildades 2011 och består av två musiker med fötterna i folkmusiken och två i jazzen. Under sina Europaturnéer, med framträdanden på allt ifrån gatan och mer obskyra platser till etablerade scener och klubbar, har upplevelser, mänskliga möten och starka intryck präglat dem och fått ge form åt albumet. Musiken bottnar i klezmer samt svensk- och balkansk folkmusik och mixas med influenser av tango, bulgarisk folkmusik och jazz. Och på ett av spåren hörs poeten och författaren Olivia Bergdahl läsa en dikt till den annars ordlösa musiken. I ett öppet samspel med nerv, spontanitet och stark nukänsla, där alla tar och ger stor plats, möts olika genrer och konstuttryck, fri improvisation och strikta arrangemang, tradition och nyskapande. Välkommen till Altona, i Flockens universum.

Release 2016-04-13

KÖP •  LYSSNA / PRESS​ • ITUNES WEB

KAKACD023 • DIGITAL RELEASE!
LUCAS STARK
IT'S STRIKE IN PARADISE – THE SONGS OF JOE HILL


Joe Hill emigrated from Sweden to the USA at the beginning of the 20th century, and with his poems and songs came to be one of the most important voices of the early American labour rights movement. Lucas Stark has chosen thirteen of Hill’s most satirical, cutting, and urgent songs for this new album. Together in the studio with help from some of Sweden’s most well known musicians, Stark has recast Hill’s songs into new arrangements with a dash of inspiration from blues, jazz, country, rock, waltz, and ”Swedish folkpark tradition.

Skivan finns även på svenska som CD! Se längre ned på denna sida!

Release 2015-11-19
LYSSNA / PRESS​ • ITUNES WEB

KAKACD022
MARIA LINDSTRÖM • LITE FÖR BRA

Visartisten, poeten och kabareartisten Maria Lindström har valt att släppa sin nionde skiva hos oss på Kakafon Records! Till detta har hon bjudit in sina favoritmusiker att vara med och klä låtarna i en fin mix av blues, swing, reggae, spanska tongångar, m.m. Hon har förstås döpt gänget till Bästa laget. Men Lite för bra – är inte den titeln väl kaxig? Kanske det, men nu handlar det egentligen inte bara om Maria Lindströms artisteri utan om att kärleken och det gamla äktenskapet är lite för bra, ett återkommande tema i Marias rika låtproduktion. Andra stora frågor som här finns med är Universum, Döden, Gud och Politiken och sammantaget får man visst tycka att allt är lite för bra.

Release 2015-11-20
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​ • ITUNES WEB

KAKACD021
GUNNAR KÄLLSTRÖM & DE PRAKTISKA HUSGERÅDEN
VINTERGÄCK


Med sitt åttonde album, ett flitigt turnerande och med en rad tjusiga stipendier har Gunnar Källström äntligen fått en självklar plats bland vår tids sångpoeter. Hans röst är den grubblande smålänningens som fått med sig saltstänk och västkusthumor i det rödlysande skägget! Vintergäck är en av de där första vårblommorna som syns vid sidan av snöslasket. Trots frostnätter med återkommande kyla och snö står den envist kvar och lyser. Den banar väg för grönskan att ta över och gå mot en ny vår och sommar! Tolv nya berättelser i lekfull jazzviseförpackning vilken andas hopp och framtidstro är vad som bjuds på detta album.

Release 2014-12-01
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​ • ITUNES WEB

KAKACD020
MIDNATTSORKESTERN
ÖVER STADENS TAK - Sånger av David Löfberg


År 2009 löste åtta musiker nattbiljett och steg på den spårvagn som skulle bli Midnattsorkestern. Fem år och en mängd turneer senare släpps nu albumet Över stadens tak med tretton nyskrivna sånger
av David Löfberg. Musiken är en slags mix av kammarmusik och chanson med influenser från visa, tango och jazz och Midnatts-orkesterns sound kan beskrivas som en vackert vildvuxen genre-palett färgad av de medverkande musikernas olika bakgrunder. I centrum står sångerskan Elina Ryd. Med stråkkvartettens klassiska fyrstämmighet som grund, understödd av rytmiskt ackompanjemang från bas och gitarr, och ovanpå detta den berättande sången i dialog med instrumentala soloinsatser. Allt utgår från melodierna och allt handlar om stämning. Hav och måne, afton och gryning, dröm och längtan, stad och landsväg. Ett nattlandskap där världen är en jätteboll och hav, rymd och vemod oändliga.

Release 2014-09-22
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​ • ITUNES WEB

KAKACD019 • Albumdebut!
MARIANNE HOLMBOE & EMIL PERNBLAD • DE NOCHE

Med poetisk innerlighet och virtuost framförande förenar Marianne Holmboe & Emil Pernblad sydspansk hetta med en lätt bris av nordisk ton. Efter många års samarbete och otaliga studieresor och turneer till flamencons vagga Andalusien albumdebuterar dessa två fram- stående flamencomusiker med albumet De Noche. De bryter ny mark och klär ny poesi i traditionell flamencoskrud. Hälften av texterna kommer från Emils penna och hälften är poem författade av Emils mormor Birgitta Örnstedt som också var en internationellt aktad bild- konstnär. Emils nyskrivna musik, poesin och ett urval av Örnsteds bildkonst bildar tillsammans en poetisk och konstnärlig helhet. Utöver duons sammansvetsade sång och gitarrspel hörs flera gästande musiker spela och dessutom virtuosa rytmer från flamencodansaren Ann Sehlstedt ”La Pantera”s klackar.

Release 2014-09-08
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​ • ITUNESWEB

  

KAKACD018
MARCUS SVENSSON • AMERIKARESAN

Låtskrivaren och bluesmusikern Marcus Svensson gör som Dramaten och Göteborgsoperan – tonsätter utvandringen till Amerika på 1800- talet, fast med nyskrivna låtar som doftar jordig blues och country. Amerikaresan är en råbarkad bluesberättelse för hela familjen där berättarfantasin flödar fritt och vad som helst kan hända. Vi får följa drängen Gustaf som ger sig av från Småland på en vådlig och även- tyrlig färd till Amerika på 1800-talet. Gustaf söker äventyret men också ett bättre liv i ett nytt land, något som är lika aktuellt idag som för 150 år sedan. Han utforskar det nya landet, tar sig nerför Mississippifloden där han träffar bluestrollkarlar och tampas med alligatorer. Förutom Marcus Svensson på sång och sin 82-åriga plåtgitarr, medverkar bluesprofilen Stefan Dafgård på munspel, bastisten och producenten Petter Eriksson på kontrabas samt som berättare genom historien skådespelaren, komikern och musikern Åsa Gustavsson.

Release 2014-09-08
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​ • ITUNESWEB

  

KAKACD017
MARIA PIHL & KG MALM • NU GÅR VI TILL FABRIKEN

Om det sjudande livet i en svensk bruksort i början av förra seklet presenteras här en unik samling nyskrivna visor. Här förs politiska diskussioner bland larmande maskiner, här luftas kärlek och framtids- drömmar vid dansbanan och här framförs högstämd poesi runt flygeln hos patron på herrgården. Brukssamhällets olika sidor lyfts fram: instängdheten, gemenskapen och klyftorna. En central del i svensk historia görs levande genom enskilda människors skiftande perspek- tiv. Visorna framförs av Maria Pihl och KG Malm, båda välkända vissångare. Skivans texter är skrivna av Claes Pihl och för musiken svarar Maria Pihl.

Andra album med K-G Malm: Murardrömmar

Release 2013-12-02
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​ • ITUNESWEB

  

KAKACD016 / KAKALP001
KAJA • TRE TRAPPOR UPP (CD och LP)

På tredje våningen finns både mörka skrymslen och stora festsalar badande i ljus. Gungande valser övergår i atmos-färiska akustiska loopar, improvisation, karga klanger och kompromisslöst folkmusik-ös. Efter kritikerhyllade Rust släpps nu Kajas tredje album Tre Trappor Upp där Kaja presenterar en egenartad storslagen kammar-folkmusik med överraskande vändningar i komposition och arrange-mang. Soundet har vuxit, gränser sprängts och improvisations-inslagen fått större utrymme. Konstnären Yusuke Nagano har form-gett det vackra omslaget och den som väljer att köpa LP-utgåvan av Tre Trappor Upp får dessutom med sig nio poem, ett för varje låt, skrivna av den enastående poeten Olivia Bergdahl.

Andra album med Kaja: Krackel, Rust och Midvintervaka. Kaja medverkar även i Gunnar Källström & Fridens Liljer.

Release 2013-11-18

KÖP LYSSNA / PRESS ITUNES WEB

KAKACD015
NAVARRA • OM NATTEN

Navarra satte ner foten i den nordiska folkmusiken med buller och bång 2011 när de släppte debutalbumet “Nya fönster” som hyllades av kritikerna och nominerades till flera priser. Inget annat band låter riktigt som Navarra. De för på ett självklart sätt samman folkmusikens karaktär med popens tonspråk och jazzens frihet och redan sedan starten har dessa fyra karaktärsstarka och samspelta musiker upp-märksammats för sin oemotståndliga energi och sitt genuint ori-ginella förhållande till nordisk folkmusik. På albumet ”Om natten” fortsätter Navarra att utforska sitt universum. Hur kan en Jössehärs-polska bli Göteborgspop? Vad händer när en koralmelodi möter en distad synt och fritt trumspel? Kan folkmusik bli politisk disco? Svaret på dessa och många andra frågor ges på ”Om natten”.

Andra album med Navarra: Nya Fönster.

Release 2013-09-09
KÖP​ • LYSSNA / PRESSITUNESWEB

KAKACD014
DEN FULE • CONTREBANDE

De musikaliska kosmopoliterna i Den Fule började musicera tillsammans i början av 90-talet och blev, med sin nyskapande folkmusikfusion, en del av den nya folkmusikvågen i Sverige. Gruppen har sedan gjort sig känd för sitt utåtriktade och gräns-
lösa sväng världen över och har släppt tre album, varav det första, Lugumleik, blev grammisbelönat. Nu släpper de sitt fjärde album Contrebande (franska för smuggelgods) i samarbete med kora-spelaren och sångaren Solo Cissokho, sångerskan Adama Cissokho från Senegal och spoken word-artisten Sofia Baig från Kanada. Albumet genomsyras av lustfyllt musicerande i ett livfullt och lyhört möte mellan Solos och Adamas västafrikansk jalitradition och Den Fules nordiska folkmusik mixat med influenser från karibisk musik, jazz och blues.

Release 2013-08-12
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​ • ITUNESWEB

KAKACD013
GUNNAR KÄLLSTRÖM & FRIDENS LILJER • FÅGLAR MED HÖJDSKRÄCK

Under lång tid har Gunnar Källström rotat runt bland Norges visskalder, och funnit en själsfrände i Alf Cranner. Denne levande vislegend som i Norge är lika självklar som Olle Adolphson eller Cornelis. Tillsammans med den fryntligt frikostiga orkestern Fridens liljer har han på bandets sjätte CD vaskat fram en ny ljudkollektion vävd av skäggjazz, fransk chanson och skärgårdsvals i en salig blandning! Och det roliga är att Alf Cranner själv fungerat som bollplank i trixandet med alla idéer!
Andra album med Gunnar Källström: Allt skägg är hö och 14 visor på fastande mage.

Release 2013-01-21
KÖPLYSSNA / PRESS​​ • ITUNESWEB

KAKACD012
KAJA OCH TETRA • MIDVINTERVAKA

Med albumet Midvintervaka dukar de sju folk- och världsmusikerna i Kaja & Tetra upp ett dignande julbord för alla smaker. Här ljuder allt från svenska och grekiska Staffansvisor och Santa Lucia på italienska till rykande färsk midvintertango och en haitisk sång om visheten. Den unika mixen gör albumet Midvintervaka till en intressant, exotisk och färgsprakande främmande fågel på våra breddgrader och samtidigt till en högst modern julplatta.

Andra album med medverkande i Midvintervaka: Krackel, Rust och Tre Trappor Upp med flera.

Release 2012-11-05
KÖP​ •  LYSSNA / PRESS​​ • ITUNESWEB

KAKACD011  ·  Solodebut!
CAMILLA ÅSTRÖM OCH KOMPANJONERNA 
VISOR FÖR FRÅGVISA


Det finns så många saker att fundera på här i världen. Vad äter en ko? Hur långt är ett år? Var ligger egentligen länder som Ängland och Dalsland? Efter mer än ett decennium som musiker och låtskrivare i flera etablerade band (bl.a. Kaja) gör nu dragspelaren Camilla Åström solodebut med Visor för frågvisa. Albumet rymmer femton finurliga och svängiga låtar, funderingar och betraktelser hämtade ur ett litet barns vardag. Musiken svingar sig mellan reggae, rumba och country till Balkanmusik, svensk visa och rock. Med sig i Kompanjonerna har Camilla några av Sveriges främsta namn inom svensk visa, rock och folk- och världsmusik. Nyfiket, egensinnigt, humoristiskt och existentiellt!

Andra album med Camilla: Krackel

Release 2012-04-23.
KÖP LYSSNA / PRESS​​ • ITUNESWEB

KAKACD010
GUNNAR KÄLLSTRÖM OCH DE PRAKTISKA HUSGERÅDEN
ALLT SKÄGG ÄR HÖ


Gunnar Källström och De praktiska husgeråden bjuder på en uppfriskande brottningskamp med de stora livsfrågorna. Skivan Allt skägg är hö är inspirerad av sjuttiotalets möten mellan jazz
och visa. Soundet är nära, levande, puttrande mysigt och lugnande rytmiskt som en varm stilla skärgårdskväll när du blickar ut över havet och världen reser in i dina sinnen. Ballader, sonetter och serenader dyker upp som naturliga provensalska inslag i det jazzdoftande skägget. En och annan sann rövar-historia hälsar också på bland centrallyriken. Detta är Gunnars
sjätte album i ordningen. Lyssna och njut!

Andra album med Gunnar Källström: Fåglar med höjdskräck och 14 visor på fastande mage.

Release 2012-04-10
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​​ • ITUNESWEB

KAKACD009 · Albumdebut!
OLA SANDSTRÖM SJUNGER TOMAS TRANSTRÖMER
• ELDKLOTTER


Den albumdebuterande sångaren, gitarristen och låtskrivaren
Ola Sandström har under många år tonsatt poeten Tomas Tran-strömer. Det har blivit ett tjugotal genomarbetade komposi-tioner som nu äntligen får se dagens ljus. Avskalat, genomarbetat, naket och ödmjukt slingrar sig Olas musik runt Tranströmers texter och bildar en ny och spännande värld.

Release 2012-02-06
KÖP​ • LYSSNA / PRESS​ • ITUNESWEB

KAKACD008
MARKUS HULTCRANTZ & THE JUST WOKE UPS 
SONGS & STORIES


I den svenska vissångaren, musikern och låtskrivaren Markus Hultcrantzs låtar har berättandet och texterna alltid varit viktiga, i tät samklang med genomarbetade kompositioner. Så är också fallet på hans nya album Songs & Stories. Hans första album på engelska, där sångens berättarkraft står stadigt i Markus och musikerkollektivet "The Just Woke ups" amerikanainspirerade arrangemang.

Release 2011–11–21
KÖP​ • LYSSNA/PRESS​ • ITUNESWEB

KAKACD007
LOKE • 11/11

Loke är nu tillbaka med ett nytt album, det tredje i ordningen. Musikaliskt har Loke på det nya albumet 11/11 sökt sig tillbaka till den musik han själv lutade sig mot under sin ungdom; nakna visor och spikrak punk. En ohelig allians mellan det avskalat akustiska och det intensivt högljudda.

Release 2011–11–07
KÖP​ • LYSSNA/PRESS​ • ITUNESWEB

KAKACD006
KG MALM • MURARDRÖMMAR (Dubbel-CD)

Materialet på Murardrömmar har kommit till och formats genom många års turnerande och möten med publik på scener i Sverige och Norden. Murardrömmar består av monologer, dikter och berättelser av KG Malm, varsamt ljudillustrerade och tonsatta av kollegan Dan Viktor. KGs bakgrund som byggnadsarbetare har varit inspirationskälla till många av texterna, fast här diskuterar hantverkarna ofta sådant som guds eventuella existens och Oidipus-komplexet. Här möter det vardagliga och välbekanta det skruvade och absurda. I texterna får vi möta mannen som bjuder
ut sig själv på restaurang, den Indiske självplågaren Radji som finner en guru och överman i sin svenska granne och muraren som tvingas försörja sig som estradpoet för att få det att gå ihop ekonomiskt.

Release 2011–09–12
KÖP​ • LYSSNA/PRESS​ • ITUNESWEB

KAKACD005 Albumdebut!
GOODLAND TRIO • GOODLAND TRIO

I Goodland, en plats beläget någonstans mellan Bohuslän, Småland och Uppland, möttes de tre musikerna Hanna Wiskari Griffiths, Jonathan Larsson och Oskar Reuter hösten 2009 och ljuv musik uppstod. De är sedan tidigare aktiva i flera andra grupper och projekt av vilka [n:id], Horn Please, Habbadám, Kultiration, Agrin, Björn Kleinhenz Trio, Downtown Ramblers, The Gentle Act Incident och Västanå Teater kan nämnas. Nu släpper gruppen sitt debutalbum med nyskrivna polskor, valser och schottisar där de folkmusiktraditioner medlemmarna spelat tidigare fått färga trions tonspråk och musikaliska uttryck. Men Goodland Trio låter även pop och influenser av andra musikgenrer samt improvisation få utrymme. "Musik att gå vilse till. Att förlora sig i och upplöst sväva fram genom tiden, genom skogen, genom livet." (Henrik Wallgren).

Release 2011–08–22
KÖP​ • LYSSNA/PRESS​ • ITUNESWEB

KAKACD004 Albumdebut!
NAVARRA • NYA FÖNSTER

Med djupa rötter i svensk mylla tar Navarra sats och ger folkmusiktraditionen nya vingar. Modigt, ärligt, energiskt och med ett nära tilltal framför pianisten Arvid Kästel och sångerskan Sofia Bergströms nya alster tillsammans med riksspelmannen Erika Risinger på fiol och Carl-Johan Groth på trummor. Fyra starka personligheter som redan hunnit göra sig ett namn inom svensk folk- och världsmusik tack vare sina fokuserade liveframträdanden festivalscener landet runt. Nu släpps gruppens debutalbum! 

Release 2011–05–09

KÖPLYSSNA/PRESSITUNESWEB

KAKACD003
LUCAS STARK SJUNGER JOE HILL • STREJK I PARADISET

Joe Hill emigrerade till USA i början av 1900-talet, och kom genom sina dikter och sånger att bli en av den tidiga amerikanska fackföreningsrörelsens viktigaste röster. För första gången på nästan 40 år tas nu ett helhetsgrepp på hans sånger på svenska. Visartisten Lucas Stark har valt ut tretton av de mest satiriska, träffsäkra och angelägna av dem, uppdaterat och i vissa fall översatt dem till svenska för första gången. I studion har han haft hjälp av några av Sveriges mest namnkunniga musiker – hemmahörande i band som Nationalteatern, New Tango Orquesta och Kultiration att stöpa om låtarna i nya arrangemang med en doft av blues, jazz, country, rock, wienervals och svensk folkpark.

Release 2010-11-08
KÖP​ • LYSSNA/PRESS​ • ITUNESWEB

KAKACD002
KAJA • RUST

Under stjärnklara vinternätter i Sveg, till accompanjemang av mås och spårvagnsgnissel i Göteborg samt på tågresor mellan öst och väst har Kaja skapat musiken till sitt andra album. Klezmer i botten med mustiga lager av filmisk konstmusik, tango, baktakt, svensk folkton, fransk vals och improvisation. Skickligt och uttrycksfullt framfört av Livet Nord på violin och viola, Camilla Åström på dragspel och piano samt Daniel Wejdin på kontrabas. Med Rust mutar Kaja in en unik plats på världsmusikkartan där levande tradition samverkar med invention.

Andra album med Kaja: Krackel, Tre Trappor Upp och Midvintervaka. Kaja medverkar även i Gunnar Källström & Fridens Liljer.

Release: 2010-09-20
KÖPLYSSNA/PRESS​ • ITUNESWEB

KAKACD001
GUNNAR KÄLLSTRÖM & FRIDENS LILJER
14 VISOR PÅ FASTANDE MAGE


Med den ivrige, mycket produktive och nästan två meter långe smålänningen Gunnar Källström i spetsen har gruppen nu sammanställt sitt femte album, 14 visor på fastande mage. Albumets finurliga, medmänskliga och ofta existensiella små berättelser söker var och en sin egen musikaliska väg och uttrycks i ena stunden genom finsk tango, i andra eldig romsk tjofaderittan eller tillåts vila i stilla polska från fäbodvallarna! Lyssnaren får också ytterligare bekanta sig med några återkommande visfigurer som Charlie, Lullet och Elvira.

Andra album med Gunnar Källström: Allt skägg är hö och Fåglar med höjdskräck.

Release: 2010-08-23
KÖP​ • LYSSNA/PRESS​ • ITUNESWEB

FOMCD001
KAJA • KRACKEL

Ömsint frammejslad ur två års samspelande såg Kajas första fullängdsskiva Krackel dagens ljus våren 2007! Det är magi, nerv och absolut närvaro när trion framför sin egenkomponerade musik med klezmerns tonspråk som huvudingrediens. Men musiken växer utanför konventionella ramar när Tangoeffekter, Reggaebaktakt, Jazzsväng och Balkandrillar och andra influenser bidrar till Kajas unika sound. Krackel släpptes från början på Famous on the Moon Records som sedan omformats till det större bolaget Kakafon Records.

Andra album med Kaja: Tre Trappor Upp, Rust och Midvintervaka. Kaja medverkar även i Gunnar Källström & Fridens Liljer.

Release: 2007-03-31
KÖP​ • LYSSNA/PRESS​ • ITUNESWEB

NYHETER

MER INFO och PRESSMATERIAL mm
Klicka på "LYSSNA/PRESS" invid respektive album i katalogen eller välj produktion i rullgardinsmenyn ovan.

Stöd gärna artisterna du gillar genom att köpa deras album fysiskt och lyssna mycket via streamingtjänsterna. Famför allt, gå på livekonserterna! 
 

2018 > 10

Den 1 november släpps den första singeln Tram No.9 från Kajas kommande fjärde album ORIGO! Här har Kajas originalsound utvidgats med gästande Lise-Lotte Norelius på Live Electronics och slagverk. Därtill utlovas handklapp och saxklipp! Tram No.9 är en hyllning till humanismen, med en förhoppning om en bättre och mer jämlik värld. Så låt oss mötas på 9:ans spårvagn någonstans mellan Angered och Kungssten, och börja i all enkelhet med ett ”Hej, hur mår du?” Kanske ta ett stopp på Café Hängmattan den 1/11 och höra Kaja live…

Läs hela inlägget »
Etiketter: kaja: origo

I fredags blev det dubbelreleasefest för två visplattor! En med veteranen Gunnar Källström och så ett debutalbum med finlandssvensken Jonathan Hilli! Jonathan Hillis visor är kärva som tajgan och vackra som bottenlösa finska sjöar. Han lyfter in visan i spännande nya sammanhang med genomarbetade, närmast klassiska arrangemang kombinerat med expressiv sång och starka nyskrivna angelägna texter. Gunnar Källström vill med sin nionde skiva Så in i väggen, bringa en hyllning till den naiva konsten. I nio enkla visor målar han tillsammans med bandet De praktiska husgeråden och Matti Ollikainen en historia om att sjunka, nå botten och kravla sig upp till ytan igen.

Läs hela inlägget »

REA!

Passa på att fynda ur Kakafons katalog på Ginza nu! Klicka HÄR!
Flera titlar säljs för endast 39 kr styck!

I december 2020 gjorde vi en JUBILEUMS-ADVENTSKALENDER då Kakafon fyllde 10 år! Här finns folkmusik, visor, haitiskt groove, klezmer, 20-talsswing, chanson, protestsånger, grekisk rebetika, flamenco, monologer och poesi. Musik för årets alla dagar!

Aktuella releasekonserter



 

Nyhetsbrev

Jag vill ha information om Kakafon Records skivsläpp och artisternas releaseturnéer m.m.  (Nyhetsbreven mejlas ut ca 4-8 ggr/år.)

Några recensioner...

VÄRMLAND (Rubinsztein/Karlsson)
 "....framför allt har de hittat bra låtar som med dessa instrument ger en egen bubbla av musikalisk så väl som klanglig rymd"
"Dansmässigt är låtarnas karaktärer spännande om än varierande"

"Låtvalet klingar tydligt åt det västliga, i svensk mening men är också personligt presenterat"
– Bengt Wittgren, Hembygden nr 1/2023

PAPERBIRD (Livet Nord)
"Men shit – fra første færd tænker jeg, at der er noget ekstraordinært over Livet Nords særegne miks af folk, roots og kammermusik. Når jeg hører hende (...) bliver jeg dybt betaget af originaliteten. Musikken virker på én gang traditionel og nybrydende / innovativ. Intet virker forceret, alt virker velafbalanceret. (...) et match made in heaven. Musikken er melodisk, betagende, smuk. Mødet med Livet Nord mindblowing.
– IVAN ROD, DK (Sept. 2023)

NOBODY KNOWS THIS LITTLE ROSE
(Nina Åkerblom Nielsen)

"She virtually brought Emily back to life in a new genre. Music. I wish Emily could hear it...”
"This CD is nothing but beautiful compositions & compelling words. It took a genius musician like Ms. Nielsen to take an American poetess’ aged work & show us how truly remarkable it is in 2023. I hope Nina continues…every tune on this CD is inspiring. It squeezes anxiety out of your head..."
"This is one of the best CDs I’ve heard this year. I’m sitting here with a tissue in my hand & that’s really not me.” 
 
– John Apice, Americana Highways 30/10-23


Finn mer och fler på pressidorna.